Raed Arafat a fost întrebat dacă românii trebuie să se aștepte din nou la restricții și dacă sistemul de 1,5-3 la mia de locuitori va reveni. În acest context, șeful DSU susține că nimic nu s-a schimbat, iar regulile sunt aceleași, măsurile fiind luate la nivelul Comitetelor județene.

„Sistemul acesta încă există și în legislație nu a fost anulat. Noi am zis clar că în momentul în care cresc incidențele se vor aplica regulile care sunt acum în Hotărârea de Guvern pe incidență. Sigur, dacă o localitate crește la 1,5 – 2 – 3 la mie, sunt măsuri care se iau automat, nu trebuie să mai revină la noi. Automat, se pot lua măsuri la nivel de Comitete județene pe baza incidențelor”, a spus Raed Arafat, la B1 Tv.

În ceea ce privește reintroducerea purtatului măștilor în spații deschise, Raed Arafat susține că până în prezent nu s-a discutat o astfel de măsură, precizând că totul depinde de evoluția pandemiei la nivel național.

„La acest moment nu s-a discutat, nimeni nu poate să excludă dacă există și dacă ajungem la rata de infectare foarte mare. Acum suntem pe la 2 și ceva %, dar dacă vedem că e o creștere semnificativă care arată că există foarte mulți infectați printre noi, este posibil să se ajungă la anumite reguli despre mască în unele spații, măcar în spațiile aglomerate, chiar dacă ești în spațiu public deschis.

Asta nu pot să o exclud și nimeni nu poate să o excludă, dar totul depinde de evoluție. La acest moment, masca e reglementată foarte clar: în spațiile închise și este recomandată în spațiile deschide foarte aglomerate, dar astfel de măsuri pot fi schimbate dacă vedem că răspândirea este una foarte mare”, a completat el.

România intră în lockdown?

Raed Arafat a subliniat faptul că autoritățile nu își doresc un lockdown, adăugând faptul că măsurile impuse în România sunt mult mai lejere decât în alte țări. Totodată, el a mai menționat că nicio măsură luată nu este una perfectă, însă cele de până acum sunt suficiente pentru reducerea riscurilor.

„Dorința noastră este să nu ajungem din nou la închidere a unui segment economic total. Măsurile noastre, în comparație cu alte țări, sunt mult mai lejere. Măsurile noastre sunt măsuri de reducere de risc. Nicio măsură nu e perfectă, dar dacă punem mereu întrebări atunci spunem „Gata! Lăsăm virusl să facă ce vrea, suportăm și spunem că nu am luat nicio măsură”. Nicio măsură nu e perfectă! Dar toate măsurile, combinate, poate să reducă răspândirea virusului și intensitatea cu care se răspândește”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că nu consideră că România va intra în lockdown din nou, în contextul în care există mai multe mijloace. El a amintit că nici în valul trei nu a fost luată o astfel de măsură, totul fiind calculat.

”Eu cred că la LOCKDOWN real nu vom ajunge din nou, pentru că avem mai multe mijloace. Nici în valul trei nu am avut un lockdown total. Am avut măsuri mult mai calculate și țintite decât un lockdown care a fost în alte țări”, a mai spus Arafat.

El a fost întrebat când ar putea fi atins vârful pandemiei. Potrivit acestuia, în momentul de față este dificil de estimat, însă este probabil ca în prima parte a lunii octombrie să fie atinsă o creștere majoră.

„E greu de spus. Dar cel puțin sfârșitul lui septembrie, prima parte din octombrie. Să vedem unde ajungem, dar e clar că momentan vom asista la creștere mai departe, nu la platou și nu la scădere. Consider că vom vedea încă o creștere în următoarea perioadă, o săptămână, două… vor fi în creștere”, a adăugat Arafat.