Danemarca va ridica din data de 10 septembrie, graţie unei importante rate de vaccinare, restricţiile încă în vigoare împotriva COVID-19, boala nemaifiind considerată o ‘ameninţare pentru societate’, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii, potrivit France Presse.

‘Epidemia este sub control, avem rate de vaccinare record. De aceea, la 10 septembrie vom putea renunţa la regulile speciale pe care a trebuit să le introducem în lupta împotriva COVID-19′, a declarat ministrul Magnus Heunicke, citat într-un comunicat.

Acesta a subliniat însă că ‘nu am ieşit din epidemie’ şi a prevenit că guvernul ‘nu va ezita să acţioneze rapid dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societăţii’.

Danemarca renunță la restricții

În martie 2020, Danemarca a fost una dintre primele ţări care a impus un regim de semi-lockdown, cu închiderea şcolilor şi a magazinelor cu produse neesenţiale. După o primă relaxare a măsurilor câteva săptămâni mai târziu, autorităţile au reimpus treptat restricţii începând din august 2020 şi un semi-lockdown de Crăciun.

Ulterior, ţara s-a redeschis gradual, odată cu introducerea în aprilie a paşaportului sanitar. Din 14 august, masca nu mai este obligatorie în transportul public, singurul loc unde mai era cerută.

Din 10 septembrie va dispărea obligaţia de a prezenta un paşaport sanitar în cluburile de noapte (care se vor redeschide la 1 septembrie) şi la marile evenimente.

Era deja prevăzut ca acest paşaport să nu mai fie cerut în restaurante, centre de sport şi frizerii începând de la 1 septembrie. Peste 70% din populaţia daneză de 5,8 milioane de locuitori este vaccinată integral.

România a vândut un milion de doze de vaccin anti-Covid în Danemarca

Fiindcă în România cererea pentru vaccinare este redusă și pentru ca dozele să nu expire, țara noastră a hotărât să vândă serul în Danemarca. Cetățenii danezi s-au vaccinat într-un procent de peste 70%, iar acest lucru le-a permis autorităților țării să renunțe la restricții și să declare oficial că boala Covid-19 nu mai este o amenințare pentru societate.

La polul opus, în România doar 27% din populație s-a vaccinat complet, ceea ce ne clasează, din nou, la coada Europei. Cazurile cresc alarmant, iar românii vor mai avea de așteptat până când se vor întoarce la o viață fără restricții.