Boala care face ravagii în Europa

Boala care face ravagii în Europa. Acum, mai multe țări europene înregistrează, de asemenea, o creștere a cazurilor de mycoplasma pneumoniae, bacteria care provoacă „pneumonia ambulantă”, informează Euronews.

Mai multe țări europene au raportat o creștere a cazurilor de pneumonie la copii în acest an, similar cu o creștere a infecțiilor în China.

Infecțiile sunt cauzate de mycoplasma pneumoniae, o bacterie care poate provoca infecții respiratorii ușoare până la pneumonie severă.

Este o cauză frecventă a pneumoniei la copiii de vârstă școlară și, potrivit Public Health France, poate reprezenta 30 până la 50% din infecțiile cu pneumonie dobândită în comunitate la copii.

Numărul tot mai mare de cazuri a determinat OMS să emită o cerere oficială de date privind bolile respiratorii și grupurile raportate de pneumonie la copii.

Pneumonia provoacă inflamarea sacilor de aer ai plămânilor. Se pot umple cu lichid sau puroi care provoacă simptome precum tusea sau dificultăți de respirație.

Șase țări din Uniunea Europeană au raportat până acum creșteri ale infecțiilor cu mycoplasma pneumoniae. Infecțiile ar fi putut fi exacerbate de contactele limitate din timpul pandemiei de COVID-19, au declarat oficialii UE din domeniul sănătății.

Care sunt simptomele

Unele țări, inclusiv Danemarca și Franța, au clasificat creșterea cazurilor drept „epidemie”.

Hanne-Dorthe Emborg, cercetător la Institutul Statens Serum din Danemarca, a declarat pentru Euronews că atunci când peste 10% dintre testele efectuate de medici sunt pozitive pentru micoplasmă, se consideră că este epidemie.

Simptomele pneumoniei ambulante includ dureri în gât, oboseală și o tuse persistentă, care poate dura săptămâni sau luni.  ”Nu este o boală care se dezvoltă foarte rapid. De obicei este mai lentă, poți avea tuse, te simți mai obosit și te doare capul. Dacă asta durează destul de mult, atunci poate fi pneumonie ambulantă”, a adăugat ea.

Un cetățean din Beijing a declarat pentru FTV News că, în general, copiii infectați ”nu tușesc și nu au simptome. Ei au doar o temperatură ridicată (febră) și mulți dezvoltă noduli pulmonari”.

pneumonie
SURSA FOTO: Dreamstime

Cazurile au început să dispară din cauza restricțiilor COVID-19

Cercetătorii Mike Beeton și Patrick Meyer Sauteur au început să cerceteze supravegherea bacteriei mycoplasma pneumoniae încă din 2020, constatând că, la fel ca și alte infecții ale tractului respirator, cazurile au început să dispară din cauza restricțiilor COVID-19.

„Am văzut că  infecțiile cu mycoplasma pneumoniae în țări diferite de pe glob au scăzut foarte mult”, a declarat Beeton, expert în microbiologie la Cardiff Metropolitan University din Marea Britanie.

Dar, pe măsură ce alte infecții comune, cum ar fi gripa și virusul respirator sincițial (RSV), au reapărut, microplasma a fost absentă.

Unde se răspândește

Analizând modul în care se răspândește bacteria, au descoperit că, în ultimele șase luni, s-a constat o creștere a infecțiilor.

Analizând datele de supraveghere din 24 de țări între aprilie și septembrie 2023, ei au descoperit că incidența a fost mai mare în Europa și Asia.

„Cele mai frecvente cazuri” din Europa au fost în:

  • Danemarca
  • Suedia
  • Elveția
  • Țara Galilor

Mai multe țări europene au raportat recent o creștere a cazurilor.