Boala care face ravagii chiar acum. Experții au analizat cele mai recente cifre disponibile privind cancerul (din 2021), utilizând metrica cazurilor de cancer la 100.000 de locuitori pentru a permite comparații între state.
Boala care face ravagii în SUA
Statul Maine este lider la nivel național în ceea ce privește diagnosticele de cancer, care a înregistrat 650 de cazuri de cancer la 100.000 de locuitori în 2021 – cea mai mare rată din SUA.
Cel mai frecvent cancer în Maine este cancerul de sân, urmat îndeaproape de cancerul pulmonar și bronhial. La polul opus se află statul Utah, care a avut cea mai mică rată de cancer la nivel național, cu doar 358 de cazuri la 100.000 de locuitori – o cifră cu 45% mai mică decât cea din Maine.
Spre deosebire de tendințele naționale, cancerul de prostată a fost cea mai frecventă formă în Utah, cancerul pulmonar clasându-se doar pe locul cinci.
Diferențe uriașe între regiuni
Ceea ce a fost frapant a fost o diferență clară între estul și vestul Statelor Unite în ceea ce privește diagnosticarea cancerului. Regiunile de nord-est și Apalași domină topul clasamentului.
Virginia de Vest (643 de cazuri la 100.000) și Kentucky (583) urmează îndeaproape statul Maine, ambele înregistrând rate ridicate de cancer pulmonar și bronșic. Florida (596), Connecticut (592), Kentucky (583) și New Hampshire (582) completează lista.
Statele din vestul și sud-vestul Statelor tind să raporteze o incidență mult mai mică a cancerului. Colorado (389 de cazuri la 100.000), Texas (392) și Nevada (413) se numără printre cele zece state cu cele mai puține diagnostice pe cap de locuitor.
Cancerul de sân rămâne cel mai frecvent
În aproape toate aceste state cu incidență mai mică, cancerul de sân rămâne cel mai frecvent, cu excepția statului Utah, unde cancerul de prostată este în frunte.
Dr. Robert Winn, specialist în oncologie la Centrul de Cancer VCU Massey, a declarat că diferențele de rate de cancer în anumite zone pot reflecta diferențe sociale și economice în întreaga țară.
„Conform Raportului de progres privind disparitățile în cancer al AACR, factorii sociali care influențează sănătatea au un impact major asupra rezultatelor cancerului”, a explicat Winn.
„Aceste condiții sociale, economice și fizice din locurile în care oamenii se nasc și unde trăiesc, învață, muncesc, se închină, se joacă și îmbătrânesc pot afecta sănătatea. Dar și factori precum statutul socioeconomic; locuința; transportul; și accesul la alimente sănătoase, aer și apă curate, precum și la servicii de asistență medicală.”
Ratele de diagnosticare a cancerului nu înseamnă o condamnare la moarte
„Există o îngrijorare că tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer, în special cei din zonele rurale. De aceea, este esențial să facem tot posibilul pentru a identifica și a elimina factorii de risc, a face screening-ul precoce și a preveni răspândirea cancerului”, a spus Winn.
Deși a explicat că, deși ratele de diagnosticare a cancerului sunt îngrijorătoare, nu înseamnă întotdeauna o condamnare la moarte.
„Acum, un diagnostic de cancer nu trebuie să fie o condamnare la moarte. Astăzi, șansa unei persoane de a muri de cancer scade semnificativ. Cu aproape 36% mai puțini oameni mor de cancer decât în 1991”, a spus el.
„Acest progres este un rezultat direct al cercetării științifice și al studiilor clinice, în special în prevenire, detectare și tratament precoce. Investiția din ultimele trei decenii dă roade, deoarece astăzi există mai mulți oameni care trăiesc cu cancer decât mor din cauza bolii”, explică el.