Bulgarii sunt total nemulțumiți de atitudinea turiștilor români. Un vânzător se plânge de faptul că românii nu cumpără absolut nimic din magazinul său, spre deosebire de ruși, care înainte făceau cumpărături majore, însă acum nu mai sunt prezenți.

„Situația e foarte rea, în special pentru magazinul meu. Eu vând pantofi făcuți special pentru turiștii din Rusia, dar aceștia lipsesc. În locul lor au venit românii, care nu cumpără nimic. Mai sunt și cei tineri, care nu cumpără chiar deloc, doar merg la restaurante”, s-a plâns un vânzător din stațiunea Sunny Beach, potrivit SEGA.

De cealaltă parte, un alt vânzător susține că vânzările sunt la pământ, iar turiștii sunt ”insolvenți”.

„Turiști sunt, dar sunt insolvenți. Vânzările nu merg bine. Nu e clar cum ne vom plăti chiriile”, a fost de părere un alt vânzător.

Pe lângă turștii români, stațiunile din Bulgaria mai găzuiesc și polonezi, moldoveni, dar ucrainieni. Spre deosebire de anul trecut, turismul și-a mai revenit, iar hotelurile de la cea mai mare stațiune din sudul Bulgariei au un grad de ocupare de 100%.

Parcarea este însă o altă nemulțumire a bulgarilor. Turiștii nu țin cont de reguli și parchează pe trotuare, în locuri interzise, dar și în grădini.

„Sunny Beach are nevoie de locuri extra de parcare și în acest sezon a devenit evident”, a declarat Zlatko Dimitrov, director executiv la Sunny Beach AD, compania care administrează infrastructura în stațiune.

El a mai subliniat faptul că acest lucru reprezintă un test, având în vedere faptul că infrastructura bulgară se sufocă.

„Este cel mai mare test pentru noi, și va fi și în anii viitori. Se vede cu ochiul liber că infrastructura se sufocă. Hotelurile nu sunt potrivite pentru astfel de turiști”, a precizat el.

„Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem”

Restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus au făcut ca litoralul bulgar să fie accesibil doar pentru turiștii din țările vecine care pot ajunge cu mașina.

Totuși, cei din domeniul HoReCa și-ar fi dorit ca statul să promoveze turismul și pe piețele mai atractive, din vestul Europei, unde potențialii turiști ar fi putut cheltui sume consistente în vacanță. De partea cealaltă a baricadei, nici turiștii nu sunt tocmai mulțumiți de serviciile bulgarilor:

„E o nebunie. Mult zgomot, plajele sunt aglomerate, nu sunt umbrele”, s-a plâns un turist. La rândul său, un administrator al unei plaje a precizat că în luna august sunt cei mai mulți turiști.

„Mereu sunt mulți în august. Și să nu uităm că din cauza destanțării fizice am fost nevoiți să îndepărtăm umbrelele și astfel numărul lor s-a reduc cu 25-30%”, a argumentat administratorul unei plaje.

Patronii de restaurante nu au comentat prea mult, însă s-au arătat oarecum deranjați de atitudinea turiștilor de acum.

„Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem. Problema e că sezonul a început târziu și nu știm cât va ține”, a declarat proprietarul unui cocktail bar.

Amintim faptul că în jur de 2.5 milioane de oameni au decis să-și petreacă vacanța de vară în Bulgaria. Dintre aceștia, circa 1.7 milioane sunt cetățeni bulgari, iar restul vin din România, Polonia, Republica Cehă, Germania sau Ucraina.