Turcia se confruntă cu inundaţii devastatoare, aduse de un ciclon format în Marea Neagră. Pericolul nu a trecut, meteorologii precizând că Turcia va avea parte de furtuni violente şi în zilele următoare.

Dezastru fără precedent în Turcia

Furtuni cu caracteristici tropicale sunt aşteptate în perioada 11-14 august în bazinul estic al Mării Negre, spun specialiştii. Nordul Turciei, sudul Ucrainei şi sudul Rusiei vor fi afectate de rafale de vânt ce pot trece de 150 km/h şi de cantităţi de apă de peste 200 litri/mp.

Cel puţin 5 oameni au murit până acum, zeci de persoane sunt rănite şi a fost nevoie de evacuarea a sute de persoane din nordul Turciei, printre care şi pacienţii unui spital.

Agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă (AFAD) transmite că 13 oameni au fost răniţi după ce un pod s-a prăbuşit în Bartin, iar o pană de curent a afectat 12 sate.

A fost nevoie de intervenţia elicopterelor pentru a salva multe persoane rămase blocate din cauza şuvoaielor de apă, iar multe zone nu mai au energie electrică şi nici semnal de telefonie mobilă.

În unele zone din orașele afectate de ciclon în Turcia, nivelul apei a crescut chiar și până la 4 metri, având în vedere că s-au înregistrat precipitaţii chiar şi de 300 litri/mp.

Ciclonul ar putea afecta şi România în zilele următoare

Denisa Ţicu, specialist în meteorologie, a explicat pentru Antena 3 că şi România ar putea fi afectată de acest ciclon din zona de est a Mării Negre.

„Este posibil să ne afecteze și pe noi, pentru că e posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre. Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre.

Au fost cantități uriașe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a țării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar și Muntenia, au fost astfel de fenomene și posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre”, a declarat Denisa Ţicu.

Sursă foto: Dreamstime