Jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece. Potrivit unor surse citate de Digi24, reprezentanții statului român fac eforturi pentru a-i convinge pe români să părăsească țara. Motivuleste unul cât se poate de clar. Este de așteptat ca situația să se deterioreze și șansele de evacuare să fie probabil nule peste câteva săptămâni, în condițiile în care statele occidentale și-au închis ambasadele.

„Stăm cu avionul gol în Pakistan”, au declarat sursele citate.

În acest moment, există un avion al Armatei Române care așteaptă pe aeroportul din Islamabad, în Pakistan, la distanță de o oră de zbor de Kabul. În cursul nopții, avionul a luat din Afganistan un singur cetățean român care a dorit să plece, însoțit de o echipă mobilă a MAE, deplasată la Kabul pentru a acorda asistență consulară.

Din 16 români, am luat doar unul de la aeroport

„Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze”, au explicat oficialii români de la București, într-o discuție cu Digi24.ro.

Problema este însă că aceștia nu pot ajunge deocamdată la aeroport, deoarece străzile din Kabul sunt extrem de periculoase pentru cetățenii occidentali, în ciuda asigurărilor date de talibani că vor permite trecere sigură pentru cei care vor să părăsească țara.

Cine nu vrea să plece din Afganistan

Însă, cea mai mare problemă, spun autoritățile, este dată de românii care nu vor să plece din Afganistan. O parte sunt angajați ai ONU și aceștia au decis să rămână, urmând să plece odată cu cei de la Organizația Națiunilor Unite, iar alții lucrează la o mare companie de securitate cibernetică, aceștia spunând, conform surselor Digi24.ro, că vor urma planul de evacuare al companiei.

Mai există și o persoană care se află în Kabul din 2014 și lucrează pentru un ONG, care, conform informațiilor publicate pe portalul propriu, urmează să-și închidă activitatea în Afganistan în cursul zilei de vineri, 20 august.

„Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune. Noi suntem gata să îi luăm pe toți”, spun oficialii români, avertizând că este foarte posibil ca în câteva zile, maximum săptămâni, situația din Afganistan să nu mai permită o altă operațiune de evacuare.