Câți români au fost evacuați din Afganistan? MAE transmite informații despre eforturile de salvare

Ministerul Afacerilor Externe a explicat că încă 16 cetățeni români au părăsit Afganistan în ziua de 17 august.

„În continuarea informărilor anterioare privind eforturile de evacuare a cetățenilor români aflați în Afganistan, MAE precizează următoarele: Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

În cursul nopții zilei de 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români. În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Germania vrea să evacueze 10.000 de persoane din Afganistan

Anterior acestui anunț, Angela Merkel a declarat luni că țara pe care o conduce trebuie să evacueze urgent până la 10.000 de persoane din Afganistan.

„Asistăm la momente dificile. Acum trebuie să ne concentrăm asupra misiunii de salvare”, a spus Angela Merkel.

Cancelarul a afirmat că printre cei care au nevoie de evacuare se numără 2.500 de afgani care au lucrat ca personal de suport, precum şi activişti pentru drepturile omului, avocaţi şi alţii pe care guvernul îi consideră expuşi riscului dacă rămân în ţară, până la 10.000 în total.

Ministrul de Externe Heiko Maas a declarat că Germania încearcă să evacueze cât mai mulţi oameni expuşi riscului, adăugând că aliaţii NATO au judecat greşit situaţia atunci când au crezut că forţele guvernului afgan ar putea să îi respingă pe talibani fără ajutor.

Sursa foto: Dreamstime