Imagini teribile vin din Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea!

Haos total pe aeroportul din Kabul!

Mii de oameni disperaţi să fugă din Afganistan au încercat să se suie în avioane şi au provocat luni haos pe aeroportul din Kabul, la o zi după ce talibanii au preluat controlul asupra ţării, relatează agenţia EFE.

Mulţimea a început să sosească încă de noaptea trecută pe aeroportul internaţional Hamid Karzai, din capitala afgană, mulţi dintre ei neavând nici măcar documente de călătorie sau viză.

Cei mai mulţi sunt oameni obişnuiţi care s-au grăbit să ajungă la aeroport mânaţi de ideea că SUA, care îşi evacuează personalul, îi va scoate din ţară şi pe afgani, a declarat pentru EFE un funcţionar al aeroportului sub rezerva anonimatului.

Au apărut inclusiv imagini cu oameni care au căzut de la înălţime, dintr-un avion militar american, în timp ce acesta lua altitudine. Cel mai probabil, aceştia se agăţaseră de trenul de aterizare al avionului şi au picat când acesta s-a retras, după decolare.

 

Militarii americani au ucis doi bărbați înarmați

Statele Unite au oprit temporar toate zborurile de evacuare, pentru a elibera pistele de pe aeroport de persoanele care încercau să se agațe de avioane, spune un oficial american al apărării, potrivit Reuters. Oficialul nu a spus cât va dura până vor fi reluate zborurile.

Forțele americane de pe aeroportul din Kabul au împușcat și au ucis doi bărbați înarmați, luni, după ce aceștia au tras asupra forțelor americane, a mai precizat oficialul american.

Oficialul citat de CNN a declarat că bărbații erau înarmați și soldații americani nu au verificat că erau membri talibani. SUA, deocamdată, crede că a fost un incident izolat.

Oameni ucişi de talibani pe străzi!

Alte imagini şocante au fost filmate pe străzile unui oraş sau mai multor oraşe din Afganistan. Talibanii ar scoate oameni din propriile case şi i-ar ucide pe străzi.

Atenţie, aceste imagini au un puternic impact emoţional!

România se implică pentru a evacua cei 35 de cetăţeni români ce se află acum în Afganistan

Luni, premierul Florin Cîţu a declarat că, în acest moment, în Afganistan se mai află 35 de români şi că autorităţile vor trimite un avion după aceştia.

“În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă. I-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru, care merge direct acolo.

Dar în acest moment au dispoziţie clară pentru Ministerul Afacerilor Externe şi pentru Ministerul Apărării Naţionale să trimită un avion cât mai rapid, pentru a-i aduce pe cetăţenii români acasă”, a arătat premierul, într-o declaraţie acordată presei.

“Preşedintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan. Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîţu, având în vedere deteriorarea accelerată a situaţiei de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în această ţară, precum şi evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituţionale convocate de Ministerul Afacerilor Externe”, a anunţat, ulterior, Adminstraţia Prezidenţială.

Sursă foto: captură video