Din Afganistan sosesc zilele acestea foarte multe poveşti dureroase. Ce spun însă refugiaţii afgani care trăiesc deja în România despre situaţia din ţara lor natală?

Cum a ajuns Fatima Sarwari să locuiască în România?

Fatima Sarwari are doar 19 ani şi a ajuns în România în urmă cu patru ani, când tatăl său a făcut o cerere de azil. Mulţi dintre membrii familiei sale, dar şi prieteni şi colegi sunt şi acum în Afganistan, recunoaşte tânăra.

“Tatăl meu a lucrat cu statul și am fost mereu amenințați de talibani. Mulți ani ne-au trimis scrisori și până la urmă ne-au găsit în Kabul.

Era o situație foarte periculoasă. Iar după ce a ajuns tata aici, am zis să rămânem. Așa că tata a făcut cerere de azil”, a povestit Fatima în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”.

“Până ce nu am ajuns în starea asta, nu ne-a văzut și auzit nimeni”

Tânăra refugiată a privit cu ochii în lacrimi imaginile în care un tânăr afgan încerca să scape din infern călătorind pe aripa unui avion care decola de pe aeroportul din Kabul. Ea spune că poveştile tragice din Afganistan nu sunt de ieri, de azi, ci de două decenii, însă lumea nu le-a acordat prea mare atenţie, relatează antena3.ro.

“Nu o să uit niciodată ce am văzut. Îmi pare rău că până ce nu am ajuns în starea asta, nu ne-a văzut și auzit nimeni.

Noi 20 de ani am trăit asta, am murit, iar acum lumea a auzit de noi”, a spus Fatima Sarwari.

Tânăra din Afganistan s-a născut la un an după ce talibanii au fost înlăturaţi de la putere, în urma intervenţiei militare a americanilor și a aliații lor. Ea a avut astfel şansa să ducă o viaţa mai aproape de normalitate şi să studieze pentru a-și lărgi orizonturile cunoașterii.

“Dacă într-o zi ne-ați da afară, nu am avea unde să ne ducem”

Fatima a vorbit despre cea mai mare temere a ei în momentul de faţă:

“Este o situație foarte grea și am vrut și noi o țară liberă. Am fugit de acolo, unde era o pace relativă, dar acum nu mai e nici atât.

Voi vă întrebați dacă să acceptați refugiați afgani sau nu, dar dacă într-o zi ne-ați da afară, nu am avea unde să ne ducem.”

Sursă foto: captură Antena 3