Violenţe în oraşul Jalalabad din Afganistan! Talibanii au deschis focul în timpul unui protest şi cel puţin trei persoane au murit.

Protestatarii afgani au dat jos steagul talibanilor de pe un monument

Afganii se adunaseră să protesteze în oraşul din estul ţării şi au escaladat un monument pe care stătea deja arborat steagul talibanilor, alb cu declarația de credință, Shahada, scrisă cu negru.

Oamenii au înlocuit steagul talibanilor cu drapelul naţional negru-roșu-verde, cu stemă în mijloc, iar asta i-a înfuriat pe talibani, care au reacţionat violent şi au început să bată protestatarii şi chiar să-i împuşte.

În imaginile filmate la faţa locului se pot auzi clar cum talibanii trag focuri de armă asupra mulţimii. Sunt cel puţin trei morţi şi mulţi alţi răniţi, au declarat doi martori şi un fost oficial al poliţiei pentru Reuters.

“Voiam să-i opresc pe talibani să profaneze steagul afgan. Apoi au început împușcăturile și talibanii m-au înconjurat și m-au bătut”, a povestit un protestatar, potrivit CNN.

Protestul a fost pornit de tineri, dar la el s-au alăturat oameni de toate vârstele. Locuitorii din Jalalabad spun că nu vor renunţa la proteste, chiar dacă talibanii vor reacţiona violent în continuare.

Afganii speră că vor găsi salvarea într-un zbor de pe aeroportul din Kabul

Între timp, sute de oameni s-au adunat în jurul aeroportului din Kabul cu speranţa de a putea părăsi Afganistanul după ce talibanii au preluat puterea în această ţară, informează miercuri agenţia dpa, citând martori.

Bărbaţi, femei şi copii au fost văzuţi dormind pe străzi lângă aeroport. Zvonuri false conform cărora toţi cei care vor veni la aeroport vor fi evacuaţi au determinat numeroşi afgani să ajungă acolo. Ei încearcă să pătrundă pe aeroport escaladând ziduri dărâmate în explozii sau pe alte căi.

Miercuri nu era clar dacă zborurile comerciale vor putea fi operate de pe aeroport. În prezent, numărul zborurilor operate de pe aeroportul din Kabul este foarte limitat.

Multe ţări vestice organizează zboruri de evacuare a propriilor cetăţeni şi a angajaţilor locali care ar putea deveni o ţintă pentru talibani.

Sursă foto: captură video ABC News