Femeile din Afganistan nu mai au voie să meargă la facultate. Talibanii au suspendat învățământul universitar pentru ele

Guvernul taliban a suspendat învățământul universitar pentru toate studentele din Afganistan, acesta fiind cel mai recent pas în procesul brutal de reprimare a drepturilor și libertăților femeilor afgane.

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Învățământului Superior a confirmat marți suspendarea pentru CNN. O scrisoare publicată de Ministerul Educației a precizat că decizia a fost luată în cadrul unei ședințe de cabinet, iar ordinul va intra în vigoare imediat.

Fetelor li s-a interzis să se întoarcă la școlile secundare în martie, după ce talibanii au ordonat închiderea școlilor pentru fete la doar câteva ore după ce acestea trebuiau să se redeschidă, în urma unor închideri de luni de zile impuse după preluarea puterii de către talibani în august 2021.

Human Rights Watch a criticat marți interdicția, numind-o „o decizie rușinoasă care încalcă dreptul la educație al femeilor și fetelor din Afganistan”.

„Talibanii arată clar în fiecare zi că nu respectă drepturile fundamentale ale afganilor, în special ale femeilor”, a afirmat organizația de supraveghere a drepturilor omului într-un comunicat.

Decizia luată de talibani nu este pe placul SUA

SUA condamnă „decizia de nerefuzat a talibanilor de a interzice accesul femeilor în universități”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în timpul unei ședințe de marți.

Decizia recentă a talibanilor, a spus el, „va avea consecințe semnificative pentru talibani și îi va îndepărta și mai mult pe talibani de comunitatea internațională și le va refuza legitimitatea pe care o doresc”.

Închiderea în martie a școlilor secundare pentru fete a avut un „impact semnificativ” asupra angajamentului SUA cu reprezentanții talibanilor, a adăugat Price.

„Odată cu punerea în aplicare a acestui decret, jumătate din populația afgană va fi în curând în imposibilitatea de a avea acces la educație dincolo de școala primară”, a spus el.

Talibanii nu pot fi membrii legitimi ai comunității internaționale

Ambasadorul american Robert Wood, reprezentantul alternativ pentru afaceri politice speciale, a reiterat anterior aceste critici, declarând în cadrul unei ședințe de informare a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că „talibanii nu se pot aștepta să fie un membru legitim al comunității internaționale până când nu vor respecta drepturile tuturor afganilor, în special drepturile omului și libertățile fundamentale ale femeilor și fetelor”.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 până în 2001, când invazia condusă de SUA a forțat gruparea să părăsească puterea, au tratat în mod tradițional femeile ca cetățeni de mâna a doua, supunându-le la violență, la căsătorii forțate și la o prezență aproape invizibilă în țară.

După ce au preluat puterea în Afganistan anul trecut, talibanii au încercat să proiecteze o imagine mai moderată pentru a obține sprijin internațional, scrie CNN.

Dar, deși a făcut numeroase promisiuni comunității internaționale că va proteja drepturile femeilor și fetelor, talibanii au făcut contrariul, reducând sistematic drepturile și libertățile acestora.

Femeile din Afganistan nu mai pot lucra în majoritatea sectoarelor, au nevoie de un tutore de sex masculin pentru a călători pe distanțe lungi și li s-a ordonat să își acopere fața în public.

În noiembrie, femeile afgane au fost împiedicate să intre în parcurile de distracții din Kabul, deoarece guvernul a anunțat restricții privind accesul femeilor în parcurile publice, relatează Reuters.