Este infformația momentului din Afganistan. Forţele de opoziţie afgane din Valea Panjshir au cerut, într-un comunicat încetarea focului după informaţii privind pierderile grele înregistrate în luptele din weekend, relatează AFP.

Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (FNR) a afirmat în noaptea de duminică spre luni că ”le-a propus talibanilor să-şi înceteze operaţiunile militare în Panjshir… şi să-şi retragă forţele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abţină de la orice acţiune militară”.

Liderul forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, notează Reuters.

Talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor

SUA, discuții în Qatar despre criza din Afganistan

Secretarul de stat american Antony Blinken a plecat duminică spre Qatar în prima sa deplasare de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în căutarea unui front unit cu aliaţii. Bogatul emirat al Golfului este o placă turnantă a diplomaţiei privind Afganistanul, iar conducătorii săi păstrează legături strânse cu foştii rebeli afgani, la putere de la mijlocul lunii august. Cu acest titlu, liderii din Qatar acţionează de luni de zile ca mediatori în schimburile dintre americani şi talibani.

După Qatar, Blinken va vizita miercuri baza aeriană Ramstein din Germania, care găzduieşte temporar mii de afgani în drum spre Statele Unite. Secretarul de stat va organiza acolo o reuniune ministerială virtuală cu privire la criză cu oficiali din 20 de ţări, alături de ministrul de externe german Heiko Maas. Blinken a afirmat că în Qatar el îşi va exprima ”profunda noastră apreciere pentru tot ceea ce fac în sprijinul eforturilor de evacuare” şi se va întâlni cu afgani evacuaţi, precum şi cu diplomaţi americani relocaţi la Doha.

De asemenea, el va vorbi cu lideri din Qatar despre eforturile dificile, în colaborare cu Turcia, de a redeschide aeroportul din Kabul, închis de la plecarea americanilor, o prioritate pentru a furniza ajutorul umanitar necesar şi pentru a-i evacua pe afganii rămaşi.

Sursă foto: Dreamstime