Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunță că de iarna aceasta facturile la gaze se dubleză. Vicepreşeditele ANRE susţine că aceste scumpiri sunt justificate, iar acesta este abia începutul.

Unii experţii în energiei spun însă că aceste scumpiri vin ca urmare a unor manipulări şi specualţii.

”Eu mă aștept ca în viitor, de la 1 ianuarie 2022, să vedem într-adevăr și în prețurile finale de la consumatorii casnici evoluția prețurilor din angro la energie electrică și gaze naturale.

Mă aștept la prețurile de serviciu universal, aplicate de la 1 iulie 2022, la încă o creștere de cel puțin 5% în valoarea facturii în prețul final al facturii, iar la gaze naturale.

Ofertele actuale din piață ar putea conduce chiar la dublarea prețului final la gazele naturale pentru iarna aceasta”, a precizat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Acesta a fost întrebat apoi ce a făcut ANRE pentru populație mai exact, dacă acum vom avea scumpiri de 100% la gaze, iar vicepreședintele ANRE a răspuns:

”Păi ANRE cum poate influența prețul angro din Europa? Dacă spuneți că ANRE e de vină pentru evoluția prețului de energie electrică sau gaze naturale, care este exact identic în Europa cum e în România, îmi dați și argumente, atunci eu îmi dau și demisia de la ANRE și plec”, a spus acesta.

Ce trebuie să facă consumatorii în fiecare lună?

Zoltan Nagy, Vicepreședintele ANRE, a declarat că unii furnizori de energie aveau sute de mii de contoare necitite de doi ani, deși regulamentul îi obligă să citească fiecare contor măcar o dată la șase luni.

„Am avut şi acţiuni de control pe aceste subiecte la principalii furnizori şi respectiv distribuitori. Sunt probleme la majoritatea dintre ei şi am aplicat amenzi destul de serioase şi ca să vă dau doar un exemplu.

Cu toate că regulamentul de furnizare prevede faptul că fiecare contor trebuie citit măcar o dată la şase luni am găsit distribuitor de energieelectrică care avea sute de mii de contoare necitite la doi ani.”, a spus vicepreședintele ANRE, la Antena 3

„Consumatorii care sunt preocupaţi de acest lucru, dacă e citit consumul, dacă e facturat într-adevăr consumul real, sau se estimează şi ulterior se regularizează şi vor să evite acest lucru, au la îndemână mecanismul autocitirii.

Fiecare consumatori are dreptul de a citi contorul şi pe factură este un număr dedicat comunicării indexului.

În momentul în care o factură este contestată o factură se suspendă şi plata până când se soluţionează, deci obligaţia de a plăti şi consecinţele neplăţii se suspendă, deci nu mai e cazul să ne îngrijorăm în privinţa unei decopnectări şi eu sunt convins că în majoritatea cazurilor este respectat de către furnizori.”, a mai explicat Zoltan Nagy.