România trebuie să intre în Spațiul Schengen! A îndeplinit toate condițiile încă din 2011

România a îndeplinit toate criteriile pentru a face parte din Spațiul Schengen, spune ministrul de Interne, care adaugă că acest lucru s-a întâmplat încă din anul 2011.

Lucian Bode a reiterat că locul țării noastre este alături de celelalte țări din Spațiul Schengen.

”România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen încă din anul 2011. Eu cred că acum, mai mult decât oricând, România trebuie să devină membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, locul României este în Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Poliția Română și-a făcut treaba

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă toate condițiile au fost îndeplinite în condițiile în care mai apar situații în care anumiți condamnați nu sunt extrădați imediat, însă acesta a răspuns că Poliția Română și-a făcut treaba.

”Eu nu vreau să comentez cazurile din urmă cu mulţi ani, eu comentez ceea ce se întâmplă în această perioadă. Noi, în momentul în care primim o sentinţă definitivă şi trebuie să punem acest mandat în executare, demarăm urgent procedurile la nivel naţional, european, internaţional şi după cum aţi putut observa şi în cazul Udrea şi în cazul Oprescu, Poliţia Română, împreună cu partenerii europeni şi-au făcut treaba”, a declarat Lucian Bode.

Vizele pentru SUA, o altă temă importantă

Trebuie demarată o campanie de educare a românilor care să aibă ca scop descurajarea celor care care depun cereri de viză neconforme, spune ministrul de Interne, după ce acesta a purtat mai multe discuții cu oficialii americani pe această temă.

”Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator SUA – n.r.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

Ministrul de Interne a mai spus că România și-a propus să ajungă la o rată de respingere de 3 procente, în loc de 10% cum este în prezent, într-o perioadă de 2-3 ani.

”Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Lucian Bode.