Ce se întâmplă cu vizele pentru SUA? Lucian Bode a spus-o direct: Rata de respingere trebuie să scadă

Trebuie demarată o campanie de educare a românilor care să aibă ca scop descurajarea celor care care depun cereri de viză neconforme, spune ministrul de Interne, după ce acesta a purtat mai multe discuții cu oficialii americani pe această temă.

”Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator SUA – n.r.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

Rara de respingere trebuie să scadă de la 10% la 3%

Ministrul de Interne a mai spus că România și-a propus să ajungă la o rată de respingere de 3 procente, în loc de 10% cum este în prezent, într-o perioadă de 2-3 ani.

”Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Lucian Bode.

Planul va fi prezentat ministrului Afacerilor Externe

Tot luni seara, ministrul Lucian Bode a declarat că planul va fi prezentat ministrului Afacerilor Externe și a mai subliniat că este nevoie ca publicului român să i se prezinte o campanie de educare în ceea ce privește vizele pentru Statele Unite ale Americii (SUA).

”Să venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut şi mie şi oficialului american în neregulă: dacă din 3.000, să spunem 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează, din diferite motive: renunţă sau li se pare foarte complicat. De exemplu, 1.000 de cereri sunt considerate respinse, se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Avem nu ştiu câţi cetăţeni cu dublă cetăţenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetăţenia în Italia, Spania şi aşa mai departe. Acesta este planul, eu o să îl prezint ministrului Afacerilor Externe”, a declarat Lucian Bode.