Moment important pentru România!

A venit, în sfârşit, momentul în care România va adera la spaţiul Schengen?

Potrivit şefului diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, criza refugiaţilor din Ucraina ar putea reprezenta momentul care va convinge în sfârşit Europa că România trebuie să fie parte a spaţiului Schengen.

“Această criză poate să reprezinte și o oportunitate din această perspectivă”, afirmă ministrul român de Externe.

Declaraţia sa vine după vizita în România a doamnei Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne. Luni, 28 februarie, aceasta a declarat că “este timpul ca România să fie membru Schengen”.

“Sper că se va întâmpla curând. Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen.

Iar aceasta este poziţia noastră în continuare. (…) Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a declarat, luni, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Lucian Bode.

Mesajul lui Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe subliniază faptul că ţara noastră este pregătită, încă din 2011, pentru aderarea la Schengen.

În plus, afirmă el, faptul că declaraţiile comisarului european vin tocmai în acest moment, când o adevărată criză a refugiaţilor din Ucraina are loc, înseamnă că este nevoie ca România să devină parte a spaţiului Schengen.

“Noi din 2011 suntem perfect pregătiți să aderăm la Schengen. Mereu Comisia Europeană a sprijinit România în acest obiectiv.

Faptul că o astfel de declarație vine într-un context critic, de criză a refugiaților, arată că e nevoie de România în interiorul spațiului Schengen pentru a proteja și mai bine frontierele externe ale UE.

Deci această criză poate să reprezinte și o oportunitate din această perspectivă a aderării la spațiul Schengen”, a declarat Bogdan Aurescu.

În prezent, în România intră circa 15.000 – 17.000 de refugiaţi pe zi din Ucraina. Totuşi, dacă situaţia se va înrăutăţi în Ucraina şi atacurile ruşilor vor viza tot mai des şi zonele rezidenţiale, aceste cifre ar putea urca până la 50.000 de refugiaţi pe zi, au precizat surse politice de la Bucureşti.