Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a anunțat intenția ca de anul viitor România să înceapă extracția de gaze din Marea Neagră. Vreau o nouă lege cu acordul tuturor partidelor a anunțat acesta în cursul serii de duminică la Aleph News. Astfel, luna aceasta va fi votată o lege offshore aprobată în Parlament, care să fie agreată de toate partidele, pentru a extrage gaze din Marea Neagră.

Gazul, o adevărată comoară pentru România, prețul a crecsut de trei ori

Ministrul Virgil Popescu a transmis recent, la Aleph News,  că de anul viitor, din 2022, vrea să înceapă extracția de gaze din Marea Neagră, mai ales că preţul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro.

„Fenomenul scumpirii este global nu mai este european. S-a triplat preţul certificatului de CO2. S-a scumpit preţul energiei electrice produsă din combustibil fosil. De la 1 iulie, preţul gazului s-a triplat pe pieţele regionale. Federaţia Rusă face presiuni pentru deschiderea Nord Stream 2. Preţul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro. Energia electrică produsă pe bază de gaze s-a scumpit şi ea. Şi pe piaţa bursieră, preţul energiei a crescut”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul mai spune că țara noastră a avut tot timpul nevoie de gaze de import, cu toate că avem resurse. Totuși, consumul este mai mare decât producția.

„România a avut tot timpul nevoie iarna de gaze de import. Avem resurse, dar consumul României este mai mare decât producţia. În 2020, am importat 23%, anul acesta importăm 28-29%. România este producătoare de gaze şi importă cât are nevoie. De la sfârşitul anului, sper să aducem şi gaz azer în România. Exxon şi OMV s-au retras din cauza ordonanţei 114. A fost o prostie plafonarea preţurilor la producător. Ne apropiem de final cu cumpărarea părţii Exxon de către Romgaz”, a mai spus Popescu.

Mai mult, statul român va avea acces la 50% din resursele din Marea Neagră, prin Romgaz și 20% prin OMV Petrom.

„Statul român prin Romgaz va avea acces la jumătate din resursele din Marea Neagră. Vom avea acces şi la 20% din resurse prin OMV Petrom. CEO-ul de la OMV mi-a zis că sunt interesaţi în continuare de exploatare. Investitorii doresc o scădere a fiscalităţii în Legea Offshore. Va fi o lege în Parlament, asumată de toate partidele. În octombrie, în această sesiune parlamentară, vreau să aprobăm Legea Offshore. Primul gaz scos din Marea Neagră va fi în 2026. Pe un alt perimetru, anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră. 1 miliard de metri cubi pe an vor intra în sistemul naţional de transpor”, a mai declarat ministrul, la Aleph News.

Sursă foto: Dreamstime