Nava Vera Su, încărcată cu peste 3000 de tone de uree, a eșuat la câțiva kilometri de rezervația naturală Kaliakra. Autoritățile bulgare se confruntă cu o situație complicată, iar dacă nu se găsește o soluție, un dezastru ecologic este aproape.

Nava plină de uree, a eșuat la câțiva kilometri de rezervaţia naturală Kaliakra. Cargoul Vera Su, cu pavilion panamez şi echipaj turcesc, se află în această situație de pe 20 septembrie.

Tone de uree la bord

Autorităţile bulgare încearcă să transfere încărcătura pe uscat.

Cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ameninţă să transforme această parte a Mării Negre – unul dintre cele mai importante habitate naturale din Europa – într-o zonă moartă, scrie Euractiv.

Sursa foto: Dnevnik

Ureea, în contact cu apa, emite toxine pentru viața marină

Ureea este folosită ca îngrăşământ în agricultură, iar, odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emite toxine pentru viaţa marină.

Acest lucru ar distruge habitatele delfinilor şi ale altor specii marine, precum şi ale păsărilor din zonă, avertizează experții.

Nicio măsură luată din parte autorităților

Autorităţile din Bulgaria sunt acuzate că nu au luat nicio măsură pentru a salva nava, timp de şase zile după accident, deşi vremea era potrivită pentru o operaţiune de salvare.

La opt zile după accident, autorităţile au trimis nave de salvare cu echipamente nepotrivite pentru descărcarea ureei, care a început să se reverse în mare. Operaţiunea a fost încheiată în urma unei dispoziţii a ministrului mediului.

Situaţia a dus la demiterea şefului Administraţiei maritime bulgare, Jivko Petrov.

Cu o zi înainte, Zhivko Petrov a anunţat că nu ştia că ureea se va scurge la descărcarea navei şi a susţinut că „această încărcătură nu era atât de otrăvitoare”

Condiții meteo nefavorabile pentru operațiunea de evacuare

Guvernul a înfiinţat un comandament de criză. După ce a ratat şansa în primele zile, condiţiile meteorologice din zonă sunt acum proaste, iar valurile mari împing nava pe stânci.

Autorităţile rămân pregătite să evacueze cei nouă membri ai echipajului. Marina speră să asigure nava cu ancore mari pentru a evita ca acesta să fie distrusă de vremea rea. Va urma o nouă încercare de descărcare a navei şi recuperare a acesteia.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea