Probleme mari în Bulgaria cu prețul energiei!  Compania Bulgargaz a propus Comisiei de Reglementare a Energiei și Apei din Bulgaria să aprobe creșterea prețului gazelor naturale cu 16%, începând cu data de 1 octombrie.

Calculele au fost efectuate, însă, în urmă cu peste zece zile, timp în care prețul gazelor la bursele europene a continuat să crească. De curând, Bulgargaz a comunicat prognoza pentru luna noiembrie, când se așteaptă o nouă scumpire a gazelor.

Probleme mari în Bulgaria cu prețul energiei! Se preconizează scumpirea electricității și a energiei termice

Prețurile definitive vor fi discutate la sfârșitul lunii și confirmate pe data de 1 octombrie, scrie dariknews.bg.

Din cauza creșterii prețului gazelor, se preconizează scumpirea electricității și energiei termice, cel mai probabil în luna ianuarie a anului viitor.

Între timp, Alexei Miller, şeful Gazprom, a avertizat că preţurile mari ale gazelor naturale în Europa ar putea atinge noi maxime din cauza nivelurilor scăzute ale stocurilor.

Miller a reiterat faptul că Gazprom îşi respectă în totalitate obligaţiile de furnizare şi că compania este pregătită să pompeze mai mult gaz dacă este necesar.

Gazprom urmează să îşi dubleze capacitatea de export de gaze către Europa prin Marea Baltică după ce a anunţat săptămâna trecută finalizarea conductei Nord Stream 2 către Germania.

Aprobarea operațională a Nord Stream 2 ar putea dura patru luni

Cu toate acestea, are încă nevoie de aprobarea operaţională din partea Germaniei, un proces care va dura până la patru luni.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu sancţiuni din partea Statelor Unite şi cu critici din partea altor ţări care se tem de creşterea dependenţei Uniunii Europene de importurile de energie din Rusia.

Noua conductă ar putea permite Moscovei să oprească livrările de gaze prin Ucraina, privând Kievul de taxele de tranzit.

Miller a mai spus că pieţele asiatice sunt mai atractive pentru aprovizionarea cu gaze, în ciuda preţurilor record în Europa.

Gazprom a livrat mai mult de 10 miliarde de metri cubi de gaz către China de când au început livrările, în decembrie 2019, prin conducta Power of Siberia, a spus şeful companiei.