România nu merge la Eurovision

Uniunea Europeană de Radio-Televiziune a anunțat lista completă a statelor care participă la concursul de anul viitor. Țara noastră nu se numără printre participanți. Motivul constă în neachitarea taxei de participare.

Organizatorii Eurovision au anunțat faptul că ediția din 2024 a concursului se va desfășura în orașul Malmö din Suedia, pe data de 11 mai. Cele două semifinale sunt programate pentru 7 și 9 mai.

Această alegere vine în contextul victoriei artistei suedeze Loreen în acest an, la Liverpool, cu melodia „Tattoo”. Conform tradiției Eurovision, țara câștigătoare este desemnată să găzduiască evenimentul în anul următor.

Suedia ocupă locul fruntaș în clasamentul victoriilor la Eurovision, împărțind această poziție cu Irlanda. Ambele au câte șapte titluri obținute în cadrul acestui concurs internațional de muzică. De fapt, Suedia a fost gazda competiției de șase ori până acum (în 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 și 2016), inclusiv de două ori la Malmö.

„Suntem încântaţi să ne întoarcem în acest oraş plin de viaţă şi dinamic, care a dovedit că dispune de spaţiile şi infrastructura necesare pentru a găzdui cel mai mare eveniment muzical din lume”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.

Loreen se poate lăuda cu două victorii notabile, având deja în palmares triumful din 2012 cu hitul internațional „Euphoria”. Performanța sa impresionantă din luna mai, când a obținut 583 de puncte din voturile atât ale juriilor internaționale, cât și ale publicului, nu a constituit o surpriză majoră.

Ea era considerată favorita incontestabilă pentru această a 67-a ediție a concursului și se afla pe primul loc în clasamentul pariurilor.

Regretabil, România, reprezentată de Theodor Andrei, nu a reușit să se califice pentru finala concursului desfășurat la Liverpool.

Rusia își face propriul concurs de muzică

Rusia are de gând să facă o concurenţă acerbă Eurovisionului, cât de curând. O nouă competiţie muzicală va fi înfiinţată la Moscova şi va purta numele unui concurs celebru din vremea URSS – Intervision.

Acesta este inspirat de un concurs existent în vremea Uniunii Sovietice, conform informațiilor oferite vineri de autoritățile locale, notează agenţia EFE.

Ministrul Culturii din Rusia, Olga Liubimova, a declarat: „Propunem crearea unui festival de film eurasiatic deschis și independent, alături de un premiu de film, precum și competiția muzicală Intervision”.

Ea a adăugat că această inițiativă va contribui la promovarea „diversității culturale într-o lume multipolară”.

Prima ediție a noului concurs muzical, Intervision, va avea loc anul viitor și se va desfășura anual.

Informaţia a venit de la Konstantin Ernst. El este directorul Pervîi Canal, canalul rus cu cea mai mare acoperire națională. Guvernul controlează acest post TV în proporție de 75%.