Rusia îşi face propriul Eurovision. Va fi o „tribună liberă”, susţine Moscova

Rusia are în plan crearea unui festival de muzică similar cu Eurovision, pe care îl va denumi Intervision.

Acesta este inspirat de un concurs existent în vremea Uniunii Sovietice, conform informațiilor oferite vineri de autoritățile locale, notează agenţia EFE.

Ministrul Culturii din Rusia, Olga Liubimova, a declarat: „Propunem crearea unui festival de film eurasiatic deschis și independent, alături de un premiu de film, precum și competiția muzicală Intervision”.

Ea a adăugat că această inițiativă va contribui la promovarea „diversității culturale într-o lume multipolară”.

Prima ediție a noului concurs muzical, Intervision, va avea loc anul viitor și se va desfășura anual.

Informaţia a venit de la Konstantin Ernst. El este directorul Pervîi Canal, canalul rus cu cea mai mare acoperire națională. Guvernul controlează acest post TV în proporție de 75%.

Ernst a subliniat că Intervision nu va fi afectat de „restricții politice” și va fi o „tribună liberă” în care toate țările își vor putea prezenta cele mai bune creații.

Totodată, Ernst a exprimat speranța în „participarea activă” a membrilor grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

Se pregătesc şi Premiile Oscar, versiunea rusă?!

Regizorul de film rus Nikita Mihalkov a sugerat anterior că Academia de Film Eurasiatică ar putea începe să funcționeze și să ofere premii, denumite „Oscarurile ruse”, începând chiar din 2024.

În perioada sovietică, exista concursul muzical Intervision, la care participau mai multe țări din blocul estic.

Rusia a fost exclusă de la Eurovision în 2022, ca urmare a începerii ofensivei militare în Ucraina.

Despre Eurovision

Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune (European Broadcasting Union, EBU).

Fiecare țară participantă înscrie un cântec pentru a fi interpretat în direct la televizor și la radio, după care acordă voturi cântecelor celorlalte țări pentru a se determina cea mai apreciată melodie participantă. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 și este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume.

De asemenea, este unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cifrele de audiență fiind estimate în ultimii ani la valori între 100 și 600 de milioane de telespectatori la nivel internațional. Începând din 2000, concursul este transmis și pe Internet.

Printre artiștii ale căror cariere internaționale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alții, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988), Julio Iglesias (locul 4 în 1970) și Måneskin (locul 1 în 2021).