România ar putea da marea lovitură! Se cere primirea ei în spațiul Schengen

În cadrul unui interviu acordat ziarului Pravo, prim ministrul Cehiei, Andrej Babis, a declarat că spațiul de liberă circulaţie ”Schengen nu este funcţional în acest moment”, subliniind că acordul privind acest spaţiu încheiat în anul 1985 nu este în măsură, cu membrii săi actuali, să-şi îndeplinească misiunea de a oferi ”protecţia coerentă a frontierelor externe şi libera circulaţie în interiorul” UE.

”Nu a fost mai bine nici în timpul valului migrator din 2015, când ”singurul care a apărat frontierele Schengen a fost (premierul ungar) Viktor Orban, care a construit un gard împotriva migranţilor”, a remarcat şeful guvernului ceh.

Majoritatea migranților sosesc pe mare

Acesta a mai spus că o bună parte dintre migranți sosesc în țară pe mare, motiv pentru care ”este ”absurd” ca ţări precum Bulgaria şi Croaţia, care controlează coastele europene ale Mării Negre şi, respectiv, ale Mării Adriatice, să nu facă parte din Schengen”.

”Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia (ţară nemembră a UE n.red) şi Croaţia în spaţiul Schengen; să avem o strategie clară faţă de Balcanii occidentali şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe”, a îndemnat el.

Ce alți pași sunt importanți pentru intrarea în Schengen

Celelalte etape necesare pentru a rezolva această problemă ar trebui să includă ”lupta împotriva traficanţilor de fiinţe umane şi semnarea de acorduri cu Turcia, Maroc, Algeria, Tunisia şi Libia”, ţări traversate de refugiaţii care vin în Europa, a sugerat în continuare şeful guvernului de la Praga.

El a mai justificat necesitatea de a proteja Europa în faţa afluxului de migranţi prin faptul că ”Danemarca, Suedia şi Austria, care au primit toate migranţi în 2015, acum îi resping”, notează france24.com.

Sursă foto: Dreamstime