Se anunţă o adevărată revoluţie la nivel european, dacă o iniţiativă pentru care insistă preşedintele Emmanuel Macron va deveni realitate.

Preşedintele Macron vrea ca Parlamentul European să aibă „drept de iniţiativă”. Ce înseamnă asta, mai exact?

Preşedintele Franţei îşi doreşte puteri sporite pentru Parlamentul European, el pronunţându-se, joi, în favoarea unui „drept de iniţiativă” pentru această instituţie, care ar putea astfel genera legi la nivelul Uniunii Europene.

În acest moment, doar Comisia Europeană deţine acest drept, transmite agenţia AFP.

Aflat la Strasbourg, la Parlamentul European, cu ocazia unui omagiu adus fostului preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing, care a murit cu un an în urmă, preşedintele Macron a transmis: „Susţin această idee de liste transnaţionale, care permite unificarea acestui demos european, ca şi crearea unui drept de iniţiativă parlamentară pentru Parlamentul European.”

Parlamentul European, un miracol european şi un spaţiu democratic unic în lume

Parlamentul European, care ne găzduieşte astăzi la sediul său, la Strasbourg, este un miracol european” şi „un spaţiu democratic unic în lume”, a adăugat liderul de la Palatul Élysée, amintind că Valery Giscard d’Estaing a contribuit la alegerea prin sufragiu universal direct a europarlamentarilor, în urmă cu mai bine de patru decenii, în anul 1979.

„Această vitalitate democratică, putem să o întărim şi mai mult”, iar totul este şi „în continuitatea a ceea ce apără guvernul german ce îşi va prelua în câteva zile atribuţiile”, a mai spus Emmanuel Macron în plenul Parlamentului European.

Doar Comisia Europeană are iniţiativă legislativă în UE, în prezent

În acest moment, la nivelul UE, iniţiativa legislativă revine Comisiei Europene, chiar dacă Parlamentul European, singura instituţie aleasă prin vot, poate să-i înainteze propuneri. Legislaţiile sunt apoi negociate între trei instituţii europene – Comisia, Consiliul şi Parlamentul – apoi sunt votate de europarlamentari.

Ursula von der Leyen a venit la conducerea Comisiei Europene în anul 2019. Atunci, noua şefă a instituţiei a pledat pentru liste transnaţionale, cu candidaţi din diferite ţări, pentru viitorul scrutin european, în 2024.

Această idee fusese deja avansată, fără succes, de Emmanuel Macron, pentru alegerile din mai 2019.