Ministerul Fondurilor Europene a trimis un comunicat de presă în care a precizat că ministrul Marcel Boloș a participat miercuri la o dezbatere pe marginea Acordului de Parteneriat privind gestionarea fondurilor europene pentru perioada 2021-2027.

„Acordul de Parteneriat oferă viziunea strategică a României în domeniul politicii de coeziune pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027.

Ne-am propus ca în viitorii şapte ani să valorificăm resursele pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziţie în beneficiul românilor şi să ne orientăm către domeniile cheie, convergente şi cu impact real pentru calitatea şi bunăstarea tuturor”, a declarat, în debutul reuniunii, ministrul Marcel Boloş.

Schimbări majore privind Acordul de Parteneriat

Secretarul de stat în MFE, Adrian Mariciuc, a declarat că ultimul Consiliu European a adus schimbări majore în ceea ce priveşte abordarea privind Acordului de Parteneriat, fiind solicitată elaborarea unui document suplu, asumat, nu mai mare de 35 de pagini, dar care să fie cuprinzător.

„Mai mult, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, România a obţinut menţinerea regulii n+3 pentru primii şase ani ai aceste perioade de programare şi n+2 pentru anul 2027. Astfel, vom putea atrage banii europeni până la finalul anului 2029.

În plus, România are un nou obiectiv specific, Fondul de Tranziţie Justă, căruia ţara noastră va trebui să îi răspundă pe măsură.

Totodată, pe zona de transfer de resurse, va fi posibil transferul de până la 20% din alocarea FSE+ către FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională n.r)”, a declarat Adrian Mariciuc.

Ce este Acordul de Parteneriat

Acordul de Parteneriat reprezintă documentul strategic naţional, negociat de România cu Comisia Europeană, care stabileşte obiectivele tematice de dezvoltare şi alocarea indicativă a fondurilor europene în perioada de programare 2021 – 2027. Acesta va fi cel de-al treilea Acord de Parteneriat pe care România îl va semna cu Comisia Europeană de la aderarea la UE.

Cu cinci Obiective de Politică (OP), un Obiectiv Specific aferent Fondului pentru Tranziţie Justă şi alte mecanisme de asigurare a complementarităţilor şi sinergiilor între programe şi fonduri cu alte instrumente ale UE, Acordul de parteneriat stabileşte principalele direcţii de dezvoltare.

Obiectivele de Politică sunt: OP 1 – O Europă mai inteligentă – 4,92 miliarde euro (FEDR); OP 2 – O Europă mai ecologică – 7,135 miliarde euro (FEDR) + 1,087 miliarde euro (Fondul de coeziune-FC): OP 3 – O Europă mai conectată – 2,978 miliarde euro (FEDR) + 2,24 miliarde euro (FC); OP 4 – O Europă mai socială – 2,674 miliarde euro (FEDR) + 6,649 (Fondul Social European-FSE+); OP 5 – O Europă mai apropiată de cetăţenii săi – 0,63 miliarde euro (FEDR); OS FTJ – 1,766 miliarde euro ( Fondul pentru o tranziţie justă -FTJ)