Ne întoarcem la restricții! Se aplică de azi, 1 ianuarie 2022. Ce alte măsuri pregătește Guvernul

Având în vedere că sărbătorile de iarnă s-au terminat, românii revin la vechile restricții anti-coronavirus. Amintim că printre aceste restricții afectează programul de funcționare al magazinelor.

Așadar, toate magazinele, restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa până la ora 22:00. De asemenea, locațiile vor funcționa la 50% capacitate, în timp ce accesul se va face pe bază de certificat verde.

Autoritățile nu au renunțat la certificatul verde

De asemenea, autoritățile nu au renunțat la ideea implementării certificatului verde la locul de muncă. Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății Alexandru Rafila sunt de părere că documentul este unul necesar din cauza numărului crescut de infectări.

Autoritățile mai spun că în cazul în care acest document nu este votat mai repede, atunci România va ajunge într-un alt lockdown, lucru ce va duce și la închiderea școlilor.

Testare și vaccinare

Amintim că autoritățile au luat deja mai multe măsuri pentru ca crește capacitatea de testare, cu scopul de a detecta mai repede și mai ușor persoanele care sunt infectate cu coronavirus.

De asemenea, autoritățile pregătesc și o campanie intensă de promovare a vaccinării cu doza a treia, numită și booster.

Europa, din nou epicentrul COVID-19

La un an de la primele inoculări împotriva coronavirusului, Europa avansează într-un ritm inegal, cu procente mari din populație vaccinată în țările sudice și procente mici în statele din estul continentului, unde neîncrederea față de vaccin e evidentă.

În Spania, Portugalia, Republica Irlanda, Regatul Unit, Țările de Jos și Italia, peste 80% din populație este complet vaccinată. În Franța, Germania, Suedia și Elveția, inocularea cu două doze ajunge la 76%, 70%, 71% și, respectiv, 66%.

Situația se complică în mai multe țări din est. În cazul Rusiei, 58,2% din populație are schema completă. Între timp, în Polonia, Slovacia, Bulgaria și România, cei vaccinați cu schema completă ajung la 55%, 46%, 26% și respectiv 39%.

În Macedonia de Nord și Albania, rata de vaccinare este mai slabă și doar 39% dintre macedoneni și 35,5% dintre albanezi au primit schema completă. Dozele booster sunt la fel de rare, ambele țări administrându-le la aproximativ 4% din populația lor.

Epidemiologul și expertul în sănătate, fost director al OMS, Daniel López Acuña, a spus pentru Antena3 că a existat o relaxare excesivă a protecției, la fel ca renunțarea la purtarea măștilor în interior, în multe țări, ceea ce a contribuit la reapariția infecțiilor. Dă drept exemplu Marea Britanie, unde măsurile de control al pandemiei au fost relaxate de la jumătatea anului 2021 și unde în ultimele săptămâni incidența a fost de 10 ori mai mare decât cea din Spania.

Până în prezent, există mai multe țări care au adoptat din nou noi măsuri împotriva coronavirusului și a variantelor acestuia.