În scurt timp, va exista țara fără tutun. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, vrea ca generaţia care va împlini 20 de ani în 2030 să fie prima fără tutun. El a promis joi să facă mai mult pentru a avertiza asupra pericolelor alcoolului. Aceste declarații s-au produs în cadrul unei strategii pe zece ani pentru combaterea cancerului, relatează Reuters.

Emmanuel Macron a declarat într-un discurs că guvernul va dedica 1,7 miliarde de euro acestei cauze în următorii cinci ani. E o creştere de 20% comparativ cu perioada 2016-2021. Aceste afirmații au fost făcute pentru Institutul naţional francez al cancerului. Este vorba de o entitate publică care coordonează cercetarea în domeniu.

Concentrarea sa asupra cancerului, principala cauză de deces a ţării, intervine în contextul în care pandemia de coronavirus a plasat sănătatea publică în prim-planul politicilor guvernamentale din lume.

Pandemia COVID-19 a provocat moartea a aproape 78.000 de oameni în Franţa, al şaptelea cel mai grav bilanţ în lume.

Vor exista mai multe zone fără tutun

„Această strategie este ambiţioasă în perspectiva obiectivelor pe care le urmăreşte: de a reduce, în termen de zece ani, numărul cancerelor noi evitabile de la 150.000 pe an la mai puţin de 100.000 şi de a reduce mortalitatea celor mai severe şapte tipuri de cancer”, a spus Macron în discursul înregistrat video.

El a adăugat că aproape jumătate dintre aceste cancere evitabile, respectiv 70.000, sunt în prezent provocate de produse din tutun. Pentru a reduce acest număr, Macron a subliniat că preţurile ţigărilor vor continuă să crească şi că vor exista şi mai multe zone în care nu se fumează.

„Alcoolul este responsabil pentru o cincime din cancerele evitabile. Bineînţeles, alcoolul este în inima tradiţiilor noastre, dar nu este vorba despre a viza o societate liberă de alcool”, a spus Macron.

Însă el a adăugat că trebuie făcut totul pentru a preveni consumul excesiv de alcool, inclusiv informaţii mai vizibile şi mai detaliate despre fiecare produs, cum se întâmplă cu produsele alimentare.

Franţa este unul dintre principalii producători şi exportatori de vinuri din lume. Pernod Ricard este a doua cea mai mare companie de spirtoase din lume.