Așadar, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că oamenii nu pot ieși din case după ora 23:00 decât dacă au un motiv întemeiat și dacă prezintă o declarație pe proprie răspundere. Acesta a mai spus că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește Revelionul.

„Deci, nu s-a schimbat nimic din programul care există şi care este prevăzut. La orele 11, în toată ţara, oamenii nu mai pot să iasă decât în bază de declaraţie. Nu pot să iasă să sărbătorească în străzi sau astea decât eventual în faţa casei, dacă o să iasă. Deci noi ştim că rămânem clar pe restricţiile pe care le avem până acum, oricum nu sunt atât de dure ca în alte ţări.”, spune Raed Arafat.

Artificii

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat că oamenii care ies din case pentru a vedea artificiile, după ora 23:00, vor primi amenzi de până la 2.500 de lei dar pot primi și dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă sunt prinşi de poliţişti că organizează petreceri private.

Cei care locuiesc la casă şi au curte, pot sta afară chiar şi la miezul nopţii, atâta timp cât nu păşesc pe stradă.

„Sunt reglementări prevăzute în HG, aşadar pot să spun că îi rog pe toţi românii să respecte legea.”, spune ministrul de Interne.

De asemenea, sunt interzise și artificiile periculoase. În acest sezon, oficialii au confiscat până acum peste 32 de tone, iar 229 de persoane au dosar penal pentru că le-au vândut fără autorizație. În acest context, singurele artificii care se pot folosi sunt cele nepericuloase care fac parte din categoria F1, permisă tuturor.

Le puteţi cumpăra doar din magazinele autorizate să la vândă, adică din mall-uri sau supermarketuri. Mare atenţie însă la etichetă. Specificaţiile trebuie să fie în limba română.

Numai în ultima lună, poliţiştii au confiscat peste 32 de kilograme de articole pirotehnie din categoriile periculoase. În cadrul acţiunii au fost deschise şi 229 de dosare penale celor care comercializau ilegal astfel de artificii. Nu uitaţi însă că riscaţi şi o amendă de până la 6.000 de lei dacă folosiţi artificii periculoase fără să aveţi autorizaţie.