Guvernul Suediei a introdus  cele mai dure măsuri anti-COVID pentru a face față celui de-al doilea val al epidemiei, printre care recomandarea purtării măştii sanitare în transportul public şi închiderea locurilor de muncă publice neesenţiale, relatează Reuters.

„Nu este posibilă revenirea la o viaţă cotidiană normală. O pandemie este o chestiune de viaţă şi de moarte”, a declarat premierul suedez Stefan Lofven într-o conferinţă de presă.

Suedia, care a preferat să nu impună carantina, se află în mijlocul celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19 şi a înregistrat date record privind noile cazuri în fiecare săptămână din ultimele două luni.

Cu un număr al deceselor care se apropie de 8.000, rata mortalităţii în raport cu numărul de locuitori în Suedia este de câteva ori mai mare decât în ţările vecine din nordul Europei, dar mai redusă decât în câteva ţări europene care au optat pentru lockdown.

Suedia trimite o undă de șoc în toata Europa

Regele Carl Gustaf a recunoscut, în cadrul unui mesaj televizat, că „modelul suedez” de luptă anti-COVID a eșuat iar „poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile”.

De asemenea, regele Carl al XVI-lea Gustaf a descris 2020 drept un an „teribil” din cauza eșecului de care a dat dovadă strategia națională pentru combaterea coronavirusului.

Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane decedate, iar acest lucru este teribil. Poporul din Suedia a suferit enorm în condiții dificile. Este un eveniment foarte dramatic să nu îți poți lua un rămas bun călduros de la cei dragi care au decedat” a transmis regele Carl al XVI-lea Gustaf.

Trebuie menționat că monarhul a fost întrebat dacă îi era frică să nu fie infectat cu temutul coronavirus.

„În ultima vreme, s-a simțit mai evident, s-a strecurat din ce în ce mai aproape. Nu asta vrei”, a răspuns regele de 74 de ani.