Regele Carl Gustaf a recunoscut, în cadrul unui mesaj televizat, că „modelul suedez” de luptă anti-COVID a eșuat iar „poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile”.

De asemenea, regele Carl al XVI-lea Gustaf a descris 2020 drept un an „teribil” din cauza eșecului de care a dat dovadă strategia națională pentru combaterea coronavirusului.

Un număr mare de persoane decedate

„Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane decedate, iar acest lucru este teribil. Poporul din Suedia a suferit enorm în condiții dificile. Este un eveniment foarte dramatic să nu îți poți lua un rămas bun călduros de la cei dragi care au decedat” a transmis regele Carl al XVI-lea Gustaf.

Trebuie menționat că monarhul a fost întrebat dacă îi era frică să nu fie infectat cu temutul coronavirus.

„În ultima vreme, s-a simțit mai evident, s-a strecurat din ce în ce mai aproape. Nu asta vrei”, a răspuns regele de 74 de ani.

O strategie diferită

Strategia Suediei de luptă anti-COVID a fost diferită. Țara respectivă a impus restricții și nu a condiționat încălcarea normelor de siguranță de aplicarea amenzilor. În schimb, autoritățile au apelat la simțul responsabilității poporului și a emis numai recomandări de conduită.

În mod opus, țările europene au intrat pe rând în carantină în lunile de primăvară, iar unele se află deja la a doua perioadă. Până în momentul de față, autoritățile sanitare au raportat 350 de mii de cazuri de coronavirus și 7.800 de decese, la o populație de circa 10,4 milioane de locuitori.

Jumătate dintre decesele provocate de coroanvirus s-au înregistrat în centrele de îngrijire pentru bătrâni, pentru care guvernul și-a asumat responsabilitatea că le va proteja, conform unui document oficial.

De asemenea, masca de protecție a fost voluntară în Suedia iar barurile și restaurantele au funcționat zilnic. Totuși, în contextul creșterii numărului zilnic de cazuri noi de coronavirus raportate și a apropieri sărbătorilor de iarnă, autoritățile au emis noi recomandări, precum întâlniri în grupuri de maximum opt persoane sau evitarea călătoriilor cu autobuzul și trenul.

Trebuie menționat că au fost interzise concertele, manifestațiile și participarea publicului la evenimentele sportive.