Este legal să parchezi pe trotuar?

Problema locurilor de parcare este una acută, în special în orașele mari unde nu sunt destule. Mulți șoferi aleg să parcheze chiar pe trotuar, însă nu este tocmai legal.

Legislația actuală spune că nu este legal să ocupi trotuarul cu vehicule imobilizate.

Potrivit Art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, trotuarele sunt destinate exclusiv circulației pietonilor. Orice parcare care împiedică această circulație este considerată neregulamentară.

În consecință, șoferii sunt obligați să lase un spațiu minim de un metru liber pentru a asigura accesul pietonilor pe trotuar. Încălcarea acestei reguli poate atrage amenzi considerabile.

parcare pe trotuar
Ai dreptul să parchezi mașina jumătate pe trotuar? / SURSA FOTO: Dreamstime

Amendă și puncte penalizare pentru cei care parchează pe trotuar

Parcare pe trotuar poate aduce nu doar amenzi, dar și puncte de penalizare.

Sancțiunile pentru parcare neregulamentară în 2024 încep de la 330 de lei, iar pentru staționare neregulamentară se poate ajunge până la 825 de lei, plus trei puncte de penalizare.

șofer, pemis auto, permis de conducere, carnet de șofer, carnet auto, amendă
Ce amenzi vei plăti pentru staţionarea sau parcarea neregulamentară? / SURSA FOTO: Dreamstime

Se construiesc parcări noi în România

Cu toate acestea, mai multe orașe din țară încearcă să facă mai multe locuri pentru parcări. De exemplu, Timișoara a amenajat câteva sute de locuri de parcare în mai multe cartiere.

Recent, municipalitatea a finalizat amenajarea unor noi spații de parcare în mai multe zone cheie ale orașului.

În cartierul Lipovei, strada Silistra găzduiește acum 32 de locuri de parcare noi, iar intrarea Sunetului a fost dotată cu 44 de locuri. Pe strada Gh. Nuțu Ioțcovici au fost create 77 de locuri noi, în timp ce în zona Șagului, pe intrarea Munților, s-au amenajat 27 de locuri suplimentare.

Aceste eforturi nu se opresc aici, extinzându-se și în alte zone ale orașului.

Zona Girocului a beneficiat și ea de intervenții semnificative în cadrul acestui proiect. Strada Martir Ioan Stanciu, la intersecția cu Strada Cosminului, a primit 84 de locuri de parcare noi, îmbunătățind semnificativ accesibilitatea pentru rezidenții din zonă.

În plus, strada Meziad acum oferă 24 de locuri de parcare moderne, iar pe intrarea Vântului au fost amenajate încă 45 de locuri, completând astfel rețeaua extinsă de facilități de parcare.