Prioritate la trecerea de pietoni pe drum cu două benzi pe sens. Ce nu știu șoferii

Conform Codului Rutier, șoferii sunt obligați să oprească și să permită traversarea persoanelor care se află pe trecerea de pietoni. În cazul trecerilor situate pe un drum cu două benzi pe sens, regulile de acordare a priorității de traversare sunt reglementate astfel:

  • Dacă se află pe sensul de mers al șoferului, pietonii au prioritate de traversare atunci când aceștia au pășit deja pe trecerea de pietoni sau când intenționează să o facă imediat ce situația de trafic o permite în mod rezonabil.
  • În cazul în care trecerea de pietoni este situată la intersecția cu un drum cu prioritate de trecere sau cu semafor, pietonii au prioritate de traversare conform regulilor specifice pentru aceste situații.

În plus, Codul Rutier impune restricții șoferilor când aceștia circulă în apropierea unei treceri pentru pietoni și stabilește obligații pentru pietonii care traversează sau urmează să traverseze un drum public. Astfel, respectarea acestor reguli este esențială pentru asigurarea siguranței în trafic atât pentru pietoni, cât și pentru conducătorii auto.

Situațiile în care se acordă prioritate pietonilor

Totodată, sunt impuse și obligații pentru pietonii care traversează sau urmează să traverseze un drum public. Sunt mai multe situații în care șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor:

  • când semaforul adresat pietonilor este verde, iar cel pentru vehicule e roșu sau galben intermitent;
  • la întâlnirea unei treceri pentru pietoni;
  • la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic.

În plus, pietonii pot traversa la colțul străzii în cazul în care nu există o trecere marcată în zonă. Cu toate acestea, în această situație, șoferii au prioritate și pietonii trebuie să aștepte să treacă mașinile înainte de a traversa.

Când nu au prioritate pietonii pe „zebră”

Există mai multe circumstanțe în care traversarea drumului, chiar și la o trecere de pietoni, este interzisă. Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.

Conform legislației, la intersecția trecerilor de pietoni, toți șoferii sunt obligați să încetinească. În zonele urbane, de exemplu, în apropierea unei treceri de pietoni fără semafor, viteza maximă permisă este de 30 km/h.

Totuși, atât pe drumurile cu două sau mai multe benzi de circulație, cât și pe cele cu o singură bandă pe sens, șoferii sunt obligați să acorde prioritate doar atunci când pietonii traversează pe direcția lor de mers.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.

Deci, în situația în care pietonul începe traversarea din partea opusă a circulației, nu este necesar să oprești. Cu toate acestea, când pietonul se apropie de mijlocul drumului, ești obligat să îi permiți să treacă.

În plus, pe străzile cu sens unic, șoferii trebuie să oprească, indiferent dacă pietonul traversează din dreapta sau din stânga.