Autoritățile italiene au raportat peste 40.000 de noi infecții cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, cea mai mare creștere zilnică de când a început pandemia, transmite CNN.

Vineri au fost 40.902 de cazuri noi, arată datele Ministerului Sănătății din Italia, ceea ce aduce numărul total de infecții din Italia la 1.107.303.

Autoritățile au raportat, de asemenea, 550 de decese cauzate de coronavirus, numărul total de decese cauzate de virus crescând la 44.139.

Recordul infecțiilor zilnice vine în ciuda faptului că rata infecției a scăzut ușor, potrivit șefului departamentului de prevenire al ministerului italian al Sănătății, Gianni Rezza. Este „primul semn al scăderii transmisiei care ar putea fi atribuit măsurilor (de izolare) care au fost luate”, a spus el.

Rezza a spus că numărul tot mai mare de persoane admise în spitale justifică „alte măsuri restrictive care trebuie luate în acele regiuni care prezintă un risc mai mare”. Un număr suplimentar de 60 de pacienți au fost internați în unitățile de terapie intensivă din întreaga țară, determinând guvernul să adauge mai multe regiuni pe lista „zonelor roșii”, inclusiv în Campania și Toscana. Cele două regiuni vor avea parte de restricții anti-coronavirus crescute începând de duminică.

În Campania, primarul orașului Napoli, Luigi Deagistris, a anticipat anunțul guvernului și a cerut ajutor.

„Acum avem nevoie de ajutor economic imediat de la guvern”, a spus el. În timp ce acesta vorbea, protestatarii anti-lockdown puteau fi văzuți ieșind pe străzile din Napoli.

Regiunile Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia și Marche au fost, de asemenea, mutate într-o categorie de risc mai mare, trecând de la galben la portocaliu. Italia are acum șase regiuni clasificate ca zone roșii, nouă ca portocalii și cinci ca zone galbene.

Italia va primi peste 27 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de Pfizer

Italia va avea acces la cel puțin 13,51% din cele 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech rezervate pentru UE (200 de milioane plus o opțiune pentru alte 100 de milioane). „Distribuirea dozelor are loc în funcție de populația fiecărui stat membru în raport cu populația totală a UE”, iar datele sunt obținute din surse Eurostat.

Dar procentul de doze pentru Italia ar putea fi mai mare: cu procedura care va începe miercuri, după aprobarea de la Colegiul Comisarilor UE, capitalele vor avea la dispoziție cinci zile pentru a prezenta o eventuală renunțare. În caz de refuz, dozele pentru celelalte țări vor crește.

Dozele de vaccin Pfizer, care ar trebui atribuite Italiei în prima tranșă de achiziție, pe care Europa o va subscrie miercuri, se ridică la 27,2 milioane.