Israel le-a dat termen o oră să evacueze

Război în Israel. Ministerul Sănătății din Gaza a transmis sâmbătă o alertă gravă cu privire la situația din spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza. Ministerul spune că Armata israeliană (IDF) a dat un termen de o oră pentru evacuarea medicilor, pacienților și persoanelor strămutate aflate în complexul spitalicesc.

IDF susține că spitalul ascunde un centru de comandă al grupării islamiste palestiniene Hamas și, ca urmare, este considerat un obiectiv militar.

Șeful Departamentului de Ortopedie, Adnan al Bursh, a subliniat că ordinul de evacuare a creat o stare gravă de panică și frică în interiorul spitalului.

Cu toate acestea, medicii au afirmat că nu vor părăsi spitalul fără pacienții lor.

Armata israeliană a negat totuşi că le-a dat termen de o oră medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate care se află în incinta Al Shifa pentru a evacua complexul spitalicesc.

„În niciun moment armata nu a ordonat evacuarea pacienţilor sau a echipelor medicale şi, de fapt, a propus ca orice cerere de evacuare medicală să fie înlesnită de către armată”, a informat IDF într-un comunicat.

Directorul general al spitalelor din Gaza, Munir al Bursh, a acuzat trupele israeliene că au ridicat cadavre din:

 • morga spitalului
 • cimitirul săpat în interiorul perimetrului complexului medical

În ultimele zile, armata israeliană a efectuat incursiuni limitate și a asediat spitalul. IDF spune că a descoperit arme și un tunel utilizat de gruparea islamistă.

ONU estimează că în Al Shifa se află aproximativ 2.300 de persoane, incluzând:

 • pacienți
 • personal medical
 • persoane strămutate

Israel cere palestinienilor să se mute din sudul Fâșiei Gaza

Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza. Țara a cerut ca ei să se retragă de pe linia de foc. De altfel, a cerut ca ei să meargă mai aproape de zonele cu ajutor umanitar.

Acest apel poate duce la relocarea a sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud pentru a scăpa de asaltul israelian asupra orașului Gaza. Apelul afectează și orașul Khan Younis, care numără peste 400.000 de oameni.

israel hamas
SURSA FOTO: Dreamstime

Peste 16 mii de decese în Fâșia Gaza

În cele 43 de zile de conflict intens dintre Israel și gruparea islamistă Hamas, peste 16.000 de oameni au pierit în Fâșia Gaza, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza.

Aceste cifre nu au fost actualizate de câteva zile, dat fiind:

 • atacurile constante ale armatei israeliene
 • colapsul spitalelor principale

Ministerul Sănătății a raportat anterior peste 11.500 de decese și mai mult de 29.800 de răniți, dintre care 70% erau femei, copii și vârstnici.

Un purtător de cuvânt a subliniat că aceste cifre sunt doar estimări și că numărul real ar putea fi mult mai mare. Se estimează că cel puțin 3.500 de oameni se află încă sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Situația este extrem de gravă, deoarece majoritatea celor 24 de spitale din nordul Fâșiei Gaza au intrat în colaps, fiind lipsite de:

 • electricitate
 • combustibil
 • internet
 • apă potabilă
 • alimente
 • medicamente

Hamas nu mai poate guverna Gaza

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat sâmbătă, la Manama, că doar Autoritatea Palestiniană (AP) ar putea guverna Gaza după încheierea războiului dintre Israel și gruparea Hamas.

În cadrul Dialogului de la Manama, o conferință anuală privind politica externă și de securitate, Borrell a insistat că Hamas nu mai poate controla Gaza.

Potrivit lui, singura entitate capabilă să preia conducerea ar fi AP.

Această afirmație vine în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a exprimat îndoieli cu privire la viitorul Fâșiei Gaza. El a afirmat că AP, în forma sa actuală, nu ar trebui să preia conducerea enclavei.