Partidul Naţional Liberal a demarat, luni, sondarea alegătorilor bucureşteni cu privire la preferinţele acestora pentru un candidat propriu al partidului la alegerile pentru Primăria Generală. Surse liberale spun că un nume ar trebui ales până pe 1 martie, cel târziu.

Cele patru persoane aflate pe lista scurtă a liberalilor sunt:

  • Ciprian Ciucu
  • Violeta Alexandru
  • Rareş Bogdan
  • Ionel Dancă

Cine este Ciprian Ciucu

Ciprian Ciucu este preşedintele PNL Sector 6. El a fost ales consilier general al Municipiului Bucureşti, în iunie 2016, pe listele PNL. La începutul lunii decembrie 2019, Ciucu a fost numit de către premierul Orban în funcţia de preşedinte al Agenției Funcționarilor Publici, astfel că şi-a înaintat demisia din Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, declarând însă ferm că „voi urmări în continuare ședințele Consiliului General până la alegerile de peste 6 luni și voi comunica despre București ca și până acum”.

Înainte de a ajunge consilier general, Ciucu a lucrat în administrația publică, pentru Președinția României, Ministerul Administrației Publice și Consiliul Economic și Social. Din 2003 a ales societatea civilă, de unde a promovat politici educaționale si a dezvoltat proiecte anti-corupție. A fost membru al think-tankului Centrul Român de Politici Europene și a făcut parte parte din grupul de advocacy al Delegației Uniunii Europene – Team Europe.

Cine este Violeta Alexandru

Violeta Alexandru este, în prezent, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale în Cabinetul condus de Ludovic Orban. Ea este absolventă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. De asemenea are un master în Guvernanţă şi Dezvoltare Instituţională şi un altul în Afaceri Internaţionale şi Managementul Conflictelor. În anii ’90, Violeta Alexandru a activat în Asociaţia Pro Democraţia în funcţia de coordonator relaţii publice, iar apoi a fost consilier în Departamentul de Comunicări Internaţionale şi Relaţii cu Românii de Pretutindeni din Administraţia Prezidenţială. De la Administrația Prezidențială s-a reîntors la Asociaţia Pro Democraţia ca director executiv, după care a fondat Institutul pentru Politici Publice (IPP), unde a activat ca director până în noiembrie 2015. În noiembrie 2015, a fost aleasă de Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social în noul Guvern.

După guvernarea tehnocrată, Violeta Alexandru s-a înscris în PNL, unde a activat în organizaţia Sector 1 ca vicepreşedinte. Ulterior a fost impusă lider al PNL București. Ea a mai candidat pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, dar nu a ajuns în Parlamentul European, ocupând locul al 12-lea pe lista de pe care au intrat în PE doar primii 10 candidați.

Cine este Rareş Bogdan

Rareş Bogdan este prim-vicepreşedinte al PNL şi europarlamentar ales pe listele aceluiaşi partid. Fostul jurnalist este, în acest moment, lider al liberalilor în materie de notorietate și comunicare. Conform mai multor surse, acesta își dorește foarte mult să fie candidatul liberalilor pentru alegerile prezidențiale, după ce Klaus Iohannis îşi va încheia al doilea mandat. Iar pentru a ajunge președinte are nevoie de un parcurs politic foarte bun în următoarea perioadă, dar și de susținerea unui întreg sistem, cel care l-a sprijinit și pe Klaus Iohannis.

Într-un interviu pentru Digi24, Rareș Bogdan a recunoscut că nu-și dorește să candideze la Primăria Capitalei din partea PNL, dar va face acest lucru daca preşedintele Iohannis i-o va cere. El a subliniat că șeful statului este singurul care l-ar putea determina să intre în lupta de la alegerile locale, dar că speră totuși să nu-i ceară asta.

Cine este Ionel Dancă

Ionel Dancă este şeful Cancelariei premierului Ludovic Orban şi purtător de cuvânt al Guvernului. Fost jurnalist la publicaţii sau posturi tv precum Business Standard, Realitatea TV sau Money Channel, Dancă a fost apoi consilier al ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, membru în Consiliul de Administrație la Cupru Min Deva, consilier de specialitate la Electrica S.A. și Oltchim S.A., dar şi consilier de comunicare la Canceleria premierului Dacian Cioloș.

Ulterior, el a deţinut şi poziţia de purtător de cuvânt al Partidului Naţional Liberal.