Potrivit acestuia, dacă se adaugă tranzacţiile în desfăşurare, se ajunge până la 80% grad de absorbţie. 

Laurenţiu Stelea a precizat că între autorităţile care implementează instrumentele structurale şi bănci a existat o bună relaţie de colaborare, ceea ce a condus la o mai bună cunoaştere a tipurilor de proiecte finanţate şi nevoile de finanţare a potenţialilor beneficiari. 

"Cred că presiunea va veni din partea programelor care se adresează IMM-urilor şi cred că şi 'Dezvoltarea Regională', prin Programul Operaţional Regional este foarte atractiv. Din ce cauză? Sunt exemple de bune practici, sunt comune care arată ca un oraş datorită modului în care au gândit şi au înfăptuit accesarea fondurilor europene", a afirmat Laurenţiu Stelea, întrebat care vor fi domeniile ce vor active în atragerea fondurilor europene. 

Reprezentantul MFE a adăugat că un alt domeniu activ în accesarea fondurilor europene este agricultura. 

Conform unui studiu realizat de publicaţia BankingNews, cele mai active patru bănci pe finanţarea proiectelor derulate cu fonduri europene, respectiv BCR, CEC Bank, Banca Transilvania şi UniCredit Bank, au acordat până în prezent credite în valoare de 5 miliarde de euro pentru proiecte dezvoltate cu bani de la Uniunea Europeană, finanţările din ultimul an însumând peste 820 milioane de euro. 

Sursa: Agerpres