Ce arată ultimul sondaj privind Primăria Capitalei?

Un nou sondaj realizat de Sociopol, sub îndrumarea sociologului Mirel Palada, aduce în prim-plan situația actuală în București, după retragerea din cursa electorală a doctorului Cătălin Cîrstoiu.

Potrivit datelor acestui sondaj, scindarea electoratului de stânga, ca urmare a retragerii doctorului Cîrstoiu, pare să ofere un avantaj neașteptat candidatului independent Nicușor Dan.

Mirel Palada, analizând rezultatele, sugerează că situația actuală este similară unei divizări perfect echilibrate a voturilor între principalii candidați. În acest context, Nicușor Dan rămâne în poziția de favorit, obținând un sprijin considerabil din partea segmentului anti-PSD.

„Da, se confirmă. Exact cum bănuiam, chiar și fără să măsor. Ipoteza s-a validat. În bazinul pro-PSD, Doamna și cu Domnu își împart voturile fix pe jumătate, ca la divorț, când se împarte mobila cu fierăstrăul. Atâta s-a putut. Nicușor încă patru ani. Slavă. Ghinion”, a scris Mirel Palada pe Facebook, potrivit România TV.

Palada confirmă că schimbările din cadrul cursei electorale sunt în favoarea lui Cristian Popescu Piedone, care demonstrează o campanie electorală mai intensă, în timp ce alți candidați, cum ar fi Gabriela Firea sau Sebastian Burduja, se confruntă cu provocări majore.

Nicușor Dan 37%, Gabriela Firea 22%, Piedone 22%, Mihai Enache 7%

Cu toate acestea, retragerea lui Cîrstoiu și intrarea în cursă a Gabrielei Firea și a Sebastian Burduja nu schimbă fundamental echilibrul electoral în favoarea alianței PSD-PNL, iar acest nou sondaj arată că Nicușor Dan rămâne în continuare favoritul.

„În București există trei bazine electorale relativ bine definite. Cam 45% pro-PSD. În oglindă, cam 45% anti-PSD. Restul de 10% alții diverși.

Retragerea lui Cîrstoiu din cursă și introducerea lui Firea și lui Burduja nu schimbă fundamental lucrurile din punctul de vedere al Alianței PSD PNL, cea care a generat mișcarea, sperând la maximizarea șanselor și la alungarea lui Nicușor Dan din Primăria București.

În actuala configurație, Nicușor Dan rămâne în continuare învingător.

Bazinul pro-PSD este împărțit aproximativ în mod egal de către Firea și Piedone. În bazinul anti-PSD, Burduja smulge maxim un sfert din voturile lui Nicușor Dan. Deci Nicușor Dan învingător. Aritmetică simplă, necruțătoare”, spune Palada.

Ce spuneau Gabriela Firea și Sebastian Burduja

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a subliniat că se bazează pe susținerea bucureștenilor nemulțumiți de administrația actuală. Firea și-a exprimat încrederea că cetățenii își doresc un primar dinamic și eficient, care să fie prezent pe teren și să rezolve problemele reale ale orașului.

În ceea ce privește negocierile cu Cristian Popescu Piedone şi dacă mai speră ca acesta să se retragă din cursă, Firea a spus că fiecare persoană îşi ia propriile decizii, menţionând că are telefonul deschis. Totuși, ea se ocupă de campanie acum.

La rândul său, Sebastian Burduja a declarat că se simte pregătit să intre în această competiție electorală, enumerând trei motive care, în opinia sa, îl recomandă ca fiind cel mai potrivit candidat pentru funcția de primar: un plan urbanistic bine definit, experiență anterioară în dezvoltare urbană și livrarea de rezultate tangibile în proiectele pe care le-a coordonat.

De asemenea, el a vorbit despre actualul edil, Nicușor Dan, spunând că va refuza, cel mai probabil, dezbaterea electorală pe care i-a propus-o.