Răsturnare totală de situație! Boris Johnson stârnește controverse uriașe în Marea Britanie, după semnalul de alarmă tras vineri în legătură cu noua tulpină englezească a coronavirusului.

Situația nu este nici pe departe atât de clară pe cât a lăsat să se înțeleagă șeful guvernului de la Londra.

Astfel, experţi britanici în sănătate s-au declarat surprinşi sâmbătă de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau că tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie ar putea fi mai mortală.

Răsturnare totală de situație! Experții ezită să se pronunțe

Nu este încă “absolut clar” că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England.

“Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a mai spus ea, referindu-se la studii ştiinţifice în derulare.

Un membru al comitetului britanic de experţi SAGE, Mike Tildesley, a spus şi el că este prea devreme pentru a exista siguranţa că există o mortalitate crescută din cauza noii tulpini şi a declarat pentru BBC că a fost “surprins” de anunţul lui Johnson.

“Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru”, a spus el.

Rata deceselor a crescut puţin, de la 10 la 13 la 1.000 de pacienţi, a precizat Tildesley, dar a menţionat că informaţia se bazează pe “o cantitate relativ mică de informaţii”.

”Informaţia trebuie să fie pusă în context”

Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, provocând preocupări pe întreg globul.

Există un consens că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie mai mortală, notează dpa.

Unii au apărat însă decizia de a face publice indiciile că noua tulpină ar putea fi asociată cu un risc mai mare de deces.

Consilierul ştiinţific Peter Horby a declarat canalului că dacă informaţiile nu ar fi fost făcute publice, ar fi fost posibil ca guvernul să fie acuzat că “ascunde acest lucru”.

Totuşi, informaţia trebuie să fie “pusă în context”, a adăugat el.

”Dovezile ne fac să credem acest lucru”

Boris Johnson a avertizat vineri seară că noua tulpină a COVID-19 prezintă un grad de mortalitate crescut.

Premierul britanic a anunțat că tulpina englezească a coronavirusului ”pare să aibă o mortalitate cu 30% mai mare decât cea obișnuită pentru cei peste 60 de ani”.

Nu doar cei peste 60 de ani sunt vizați însă și amenințarea este mai mare pentru toate categoriile de vârstă.

”Dovezile pe care le-am colectat până acum ne fac să credem acest lucru”, a declarat premierul Boris Johnson într-o conferință de presă.