După controversele apărute în spaţiul public în ultima perioadă, tot mai multe magazine îi lasă pe clienţi în interior fără să le mai ia temperatura, aşa cum le impune legea pe perioada stării de alertă. Mai mult, se pot observa, în incinta acestor magazine, şi multe persoane care nu mai poartă masca de protecţie sau o poartă doar de formă, fără a-şi acoperi şi nasul. Asta e valabil în cazul clienţilor, dar şi al unora dintre angajaţi.

Reporterii Ştirilor Pro TV prezintă cazul unui magazin de electrocasnice în care a fost nevoie să ceară ei să le fie măsurată temperatura corpului. Paznicul s-a conformat, însă aparatul a indicat o temperatură eronată. Conducerea magazinului se apară şi spune că acesta a fost doar un caz izolat: fiecărui client îi este măsurată temperatura la intrarea în unitate.

O situaţie similară s-a întâlnit şi la un centru comercial: nimeni nu a fost prezent la intrare pentru a măsura temperatura clienţilor, iar totul ar avea legătură cu scandalul din urmă cu câteva zile, când doi bărbaţi şi o femeie au încercat să intre în magazin fără mască şi fără să le fie luată temperatura, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină. Centrul comercial a fost contactat, însă nu a dorit să furnizeze nicio poziţie oficială deocamdată, potrivit stirileprotv.ro.

Ce spun însă ceilalţi clienţi ai magazinelor? Un bărbat declară: “Nu înţeleg de ce nu este respectată pentru că suntem în stare de alertă, este un prim punct de izolare şi de filtrare.” O alta doamnă afirmă: “Dacă aş fi cât de cât bolnavă, aş sta acasă, nu să aştept să mă descopere cu temperatura la supermarket (…) Mă feresc. Port mască, mănuşi, cu dezinfectant.”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că magazinele care nu respectă aceste reguli sunt pasibile de a primi amenzi, conform Legii 55/2020.