Potrivit celor scrise de Claudiu Năsui, în alianță cu USR, PNL era mai puternic, iar în alianța cu PSD, PNL este slab.

„Conducerea PNL nu e nici proastă, nici irațională. Acțiunile PNL sunt perfect logice, doar că urmăresc alt scop decât cel pe care îl presupunem noi.

Aparent acțiunile echipei domnului Cîțu sunt dezastruoase. Iată că au pierdut influență, funcții cheie și ministere. Doar că aceste lucruri nu sunt decât o piesă din poveste.

În alianță cu USR, PNL era mai puternic, dar avea o marjă de manevră mai mică. Pe când în alianța cu PSD, PNL este slab, dar are o marjă de manevră mai mare. Cu USR, vechile metehne de partid, sinecurile și grupurile care au parazitat banii publici atâția ani, nu mai funcționau sau măcar nu mai funcționau ușor. Pur și simplu nu se primeau avize, semnături de care aveau nevoie, sau începeau scandaluri.

Degeaba au ministere cu care să facă reformă, când ei de fapt trebuie să livreze pentru baronii locali care i-au susținut. Așa că poate e mai bine să fie a 3-a roată la căruță, dar măcar să fie în căruța care merge la destinația pe care și-o doresc, decât să fie vioara întâi și să nu ajungă unde vor.

Nu trebuie să judecăm acțiunile PNL după ce credem noi că sunt scopurile lor, ci după ceea ce sunt efectiv scopurile lor.
Dacă facem asta vedem că echipa domnului Cîțu nu a fost nici proastă, nici irațională. Dimpotrivă, și-a urmărit interesele cu sânge rece și cinism (mai ales față de cei care i-au votat). Dacă înțelegem asta, deodată înțelegem mult mai bine tot ce s-a întâmplat în ultimele luni și tot ce se va întâmpla în următorii ani.”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Dan Barna: Alianța PNL-PSD nu va funcţiona

De asemenea, Dan Barna, vicepreşedintele USR, a declarat recent că alianţa formată dintre liberali și social-democrați nu va putea funcționa pe termen lung. Acesta anticipează că, după ce înţelegerea se va destrăma, USR ar putea ajunge la guvernare printr-o alianță cu PNL.

„Coaliţia nu va funcţiona, asta o ştie orice român. (…) Sunt foarte mulţi membri PNL care sunt revoltaţi de faptul că partidul a fost transformat în partid remorcă şi agăţat de căruţa PSD. E o realitate că există o bucată importantă din PNL, unii sunt cu Ludovic Orban, alţii sunt în continuare în PNL, toti înţeleg că lozul cu Florin Cîţu a fost un pariu necâştigător. Un Guvern cu număr de miniştri PSD majoritari este un Guvern PSD şi cu alte partide”, a declarat Dan Barna la Digi24.