Dan Barna face afirmații surprinzătoare. Acesta anticipează că actuala coaliție formată dintre liberali și social-democrați nu va funcționa pe termen lung și prevede apariția USR-ului la guvernare. Vicepreședintele USR consideră că unul dintre motivele rupturii alianței ar fi nemulțumirile venite din partea PNL, „partid remorcă, agățat de căruța PSD.”

„Coaliţia nu va funcţiona, asta o ştie orice român. (…) Sunt foarte mulţi membri PNL care sunt revoltaţi de faptul că partidul a fost transformat în partid remorcă şi agăţat de căruţa PSD. E o realitate că există o bucată importantă din PNL, unii sunt cu Ludovic Orban, alţii sunt în continuare în PNL, toti înţeleg că lozul cu Florin Cîţu a fost un pariu necâştigător. Un Guvern cu număr de miniştri PSD majoritari este un Guvern PSD şi cu alte partide”, a declarat Dan Barna la Digi24.

„PSD a plasat România la marginea Europei”

Dan Barna a declarat că există persoane, în rândul membrilor liberali, care conștientizează efectele negative asupra țării ale Partidului Social Democrat. Totodată, acesta nu vede cu ochi buni „marmelada guvernamentală” dintre PNL, PSD şi UDMR şi afirmă că nu exclude, încă, apariția unor alegeri anticipate.

„Ce poate să fie mai tragic decât un partid care se declară urmaşii brătienilor decât să ajungă în halul în care a ajuns PNL? Există în continuare oameni în PNL care înţeleg că măsurile propuse de PSD sunt cele care au plasat România la marginea Europei.(…) Nu aş scoate cu totul din calcul scenariul alegerilor anticipate. Eu sunt foarte sceptic că această marmeladă guvernamentală care se aglutinează astăzi va funcţiona”, a spus vicepreședintele USR.

„PNL – PSD nu pot face lucrurile promise”

Totodată, Dan Barna susține că varianta premierului prin rotaţie, denumită de el „bambilici între premieri”, nu va avea succes. Ba mai mult, acesta anticipează că promisiunile PNL – PSD nu vor fi duse la bun sfârșit.

„Acest bambilici între premieri e cea mai sigură garanţie că această coaliţie nu are şansă funcţioneze. Ciolacu odată numit premier e puţin probabil să spună că e suficient, nu mai vrea să fie premier. În momentul în care ministerele sunt împărţite pe mandate, vedem un PSD majoritar. România va exista într-o criză continuă în care PNL şi PSD împreună nu pot face lucrurile pe care le promit acum atât de spectaculos. Vedem un PSD revenit pe cai mari în guvern, exact aşa cum românii au spus că nu vor”, a mai spus Barna.

Barna susţine că după ce această coaliţie se va rupe, ia în calcul posibilitatea revenirii la o guvernare PNL-USR-UDMR, în condiţiile în care există în Partidul Naţional Liberal „o bucată” care nu participă la negocierile cu social-democraţii şi care ar putea pune bazele unei posibile noi colaborări cu USR. În momentul de faţă avem o guvernare care se constituie între PSD şi PNL. Din evoluţiile ulterioare, ştiu că există în PNL o bucată care nu participă la aceste negocieri, şi care ar putea să conţină germenii unei posibile colaborări viitoare”, a explicat Dan Barna.