Update: Lovitura dată de PNL – USR

Grupurile parlamentare ale USR şi PNL au părăsit sala în care ar urma să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Reprezentanţii UDMR au anunţat că, dacă se va întruni cvorumul, parlamentarii se vor abţine de la vot. Parlamentarii PMP au anunţat deja că nu votează.

Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor nu sunt prezenţi la şedinţa plenului parlamentului, suspendată şi apoi reluată, în care ar urma să fie dezbătută şi apoi votată moţiunea de cenzură iniţiată de PSD.

”Dar, în cazul în care va fi cvorum, vom fi prezenţi la vot şi nu vom vota”, a anunţat un reprezentant al formaţiunii, de la tribuna Parlamentului.

În schimb, liderii de grup aiu PNL şi USR au anunţat că parlamentarii celor două formaţiuni nu vor asigura cvorumul la momentul votului pe textul moţiunii.

”Grupurile PNL vor părăsi sala, nu asigurăm cvorum, nu votăm”, a declarat Florin Roman, liderul deputaţilor Partidului Naţional Liberal.

În cazul Pro România, dintre cei 21 de deputaţi ai partidului, 20 sunt prezenţi. Parlamentarii PMP au anunţat deja că nu vor vota moţiunea.

 

Anunțul lui Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că, în opinia sa, moţiunea de cenzură depusă de PSD este „consumată” şi adaugă că decizia Curţii Constituţionale este cea care va stabili cursul acestui demers.

„Din punctul nostru de vedere, moţiunea e în afara cadrului constituţional şi ni se pare firesc ca moţiunea să nu se dezbată, să nu fie votată. (…) Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată, dar sigur trebuie să aşteptăm decizia CCR, pentru că în funcţie de decizia CCR se poate stabili cu precizie ce va urma. De mâine (n.r. – marţi) începe sesiunea ordinară. Asta este o altă invenţie şi năzdrăvănie să intri cu moţiunea în a treia sesiune, una ordinară, după ce ai depus-o într-o sesiune extraordinară, ai citit-o în altă sesiune extraordinară. Nu vreau să intru în aceste lucruri. În ceea ce ne priveşte pe noi ne interesează să ne preocupăm de problemele României”, a afirmat luni Ludovic Orban, la Parlament.

Întrebat despre o eventuală înţelegere între PNL şi PSD, Orban a spus: „Înţelegere în momentul în care cineva depune moţiune de cenzură? Ce înţelegere?! E înţelegerea că ei vor să ne dea jos şi noi ne apărăm pentru ca Guvernul să îşi facă treaba în continuare”.

Şedinţa Parlamentului în care este programată dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD a fost reluată luni, după o oră de la întrerupere, cu apelul nominal de verificare a prezenţei deputaţilor şi senatorilor.

Klaus Iohannis: PSD vrea să arunce țara în haos

De asemenea, președintele Klaus Iohannis declara luni că intenția PSD este „să arunce ţara în haos”. În acest context, acesta a făcut apel la parlamentari să nu se alăture demersului social-democraţilor şi să înţeleagă „gravitatea momentului pe care ţara noastră îl traversează”.

„În cea mai dificilă perioadă pentru România, PSD vrea să arunce ţara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preţ”, afirmă şeful statului, într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului apreciază că depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României „reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19”.