Marți, 11 ianuarie, Florin Cîțu, a spus că, în contextul actual al scumpirii tarifelor la energie electrică și gaze naturale, scopul principal al schemei de sprijin a firmelor românești trebuie să fie salvarea firmelor profitabile, nu a tuturor firmelor.

„Dacă se prelungește (criza prețurilor la energie), altfel îți dozezi eforturile și nu arunci toate armele în acest moment. E o analiză care trebuie făcută foarte bine. Trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Trebuie să avem măsuri al caror rezultat să fie salvarea companiilor profitabile, care pot merge mai departe, nu să salvăm pe toată lumea. Trebuie să îi ajutăm pe consumatori, dar și aici să ne uităm să îi ajutăm în primul rând pe cei vulnerabili, pe urmă pe ceilalți cetățeni”, a spus Florin Cîțu.

Un nou ajutor pentru cetățenii vulnerabili

În prezent, coaliția guvernamentală urmează să discute un nou pachet de ajutor pentru cetățenii vulnerabili și pentru companiile românești ca să facă față scumpirilor gazelor naturale și a energiei electrice.

„Scăderea TVA-ului la energie electrică și la gazele naturale la 5% ar putea duce la o spirală ce va afecta bugetul”, avertizează Florin Cîțu.

Avertismentul său a fost pronunțat după ce Nicolae Ciucă a anunțat public o scădere a TVA-ului doar la electricitate, iar Marcel Ciolacu a solicitat aceeași măsură și la gaze naturale, dar cu un TVA 0 de la 1 februarie.

Cîțu, alături de PSD pentru scăderea facturilor

Schimbare de situație pe scena politică din România, recent, liderul liberalilor a spus că se alătură social-democraților pentru ca facturile să scadă. De asemenea, acesta asigură oamenii că actuala coaliție guvernamentală va lua curând o decizie oficială, care să nu afecteze nici deficitul bugetar și nici bunăstarea oamenilor

„O parte dintre măsuri s-au luat anul trecut, acum e nevoie de ceva în plus. Foarte bine că a venit și PSD cu o variantă. Pe hârtie poți să scrii orice, poți să supralicitezi, e o competiție cât de mult trebuie să scadă TVA, dar asta înseamnă și venituri mai mici la buget și e o întreagă spirală care se pornește, dar trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar. În coaliție, vom găsi cea mai bună soluție atât pentru români, cât și pentru echilibrul macroeconomic.”, a explicat Florin Cîțu la TVR 1.