Potrivit hotnews.ro, există mai multe metode prin care factura la energie poate fi micșorată. Totul depinde de modul în care casa este izolată, de temperatura pe care consumatorii o preferă, dar și de furnizorul pe care l-au ales.

Importanţa izolării. Foloseşte şi becuri LED

Un sfat pentru micșorarea facturii la electricitate îl reprezintă izolarea plafonului. Mai exact, este vorba despre izolarea pereților exteriori, astfel încât să nu fie înregistrate pierderi de căldură.

Trebuie menționat faptul că întotdeauna, aerul cald se ridică astfel încât este recomandat să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală sau, dacă izolarea este posibilă doar pe interior, să tocmim un meșter pentru a lipi polistiren pe tavan. Odată ce casa este izolată, căldura va fi menținută, iar centrala nu va fi solicitată, crescând astfel prețul la factură. Totodată, această măsură este benefică și vara, pentru că oferă o temperatură optimă, în perioadele de caniculă.

O altă soluție pentru micșorarea facturii la electricitate o reprezintă instalarea unor becuri pe bază de leduri, dar și intercalarea de senzori de mișcare, în spațiile vizitate mai rar, sau unde există suficientă lumină din exterior.

Becurile de tip incandescent consumă foarte mult curent electric, de 20 de ori mai mult chiar decât becurile de tip led. Totodată, un senzor de mișcare va fi folositor pentru a evita un consum suplimentar în anumite părți ale casei.

Termostatul poate reduce factura cu 30%

Pentru o factură mai mică la energia electrică se mai recomandă instalarea unui termosatat pentru centrala termică și totodată, montarea unor robineți de termostat pentru calorifere. Termostatul ambiental reglează funcționalitatea centralei termice, astfel încât, temperatura prestabilită să fie menținută. Specialiștii spun că lipsa unui termostat poate majora factura la gaze naturale cu până la 25-30%.

O altă propunere este utilizarea unei temperaturi diferite în perioada zilei și în perioada nopții. Termostatele programabile pot oferi această opțiune. Totodată, robinetul termostatat pentru calorifer oferă posibilitatea de a modifica manual gradația corespunzătoare unei temperaturi pentru cele mecanice, sau chiar programa temperaturi diferite în cazul dispozitivelor electronice, controlând temperatura la nivelul unei zone din locuință.

Specialiștii spun că o temperatură mai joasă în locuință în intervalul orar în care o persoană este plecată de acasă poate aduce economii destul de mari la factura pentru energie, dar și gaze.

Una dintre cele mai importante măsuri pe care un consumator o poate lua pentru a avea o factură mai mică la energie, este alegerea unui plan tarifar personalizat. Mai exact, în contextul în care piața energiei a fost liberalizată, oricine poate compara oferte și poate alege opțiunea cea mai bună.

Tarifele diferă în funcție de zi și noapte, în funcție de nivelul de consum, dar și în funcție de durata consumului, astfel încât, consumatorul poate găsi soluția optimă pentru o factură cât mai mică pe întreaga durată a anului.