Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a realizat un calcul foarte simplu prin care se demonstrează faptul că factura la gaze poate fi redusă în fiecre lună cu 6 procente, în cazul în care românii ar accepta să aibă cu doar un grad mai puțin în casă.

Mai exact, potrivit calculelor făcute, în cazul unul apartament cu două camere, economia lunară poate fi de peste o sută de lei. De menționat este faptul că România nu este singura care realizează astfel de calcule.

Și alte țări din Europa au realizat acest lucru și au preferat, spre deosebire de români, să încălzească casele mai puțin, astfel încât să aibă facturi mult mai mici.

Acest lucru este susținut și de un studiu realizat în opt țări europene, în urma căruia s-a aflat că românii au cele mai calde locuințe în perioada iernii. Mai exact, potrivit studiului, temperatura medie din dormitoarele românilor este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin peste 19 grade.

În ceea ce privește cele mai reci sunt case, acestea sunt ale germanilor și ale englezilor, unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius. Pe de altă parte, având în vedere facturile mult prea mari la gaze din ultima perioadă, unii români au început să aplice și ei modelul european, astfel încât să plătească mai puțin.

O femeie a declarat pentru stirileprotv.ro că a scăzut termometrele cu trei grade, astfel încât să poată plăti mai puțin. „Anul trecut poate ne-am permis să avem 24 de grade în casă, anul acesta am avut și 21 și mai puțin si îl mai oprim în așa fel încât consumul să fie cât mai mic și să ne coste cât mai puțin”, spune o femeie din Constanța.

Care este temperatura corectă dintr-un apartament

La rândul său, un alt bărbat a scăzut temperatura la 18 grade când pleacă de acasă, iar schimbarea s-a resimțit la factură. „Mi-am dat seama că e mai eficient să o țin pe 20. Pot să pun un hanorac pe mine sau ceva. Când plec de acasă, de obicei, o las pe 18 grade și atunci când ajung de la serviciu sau de unde sunt plecat o dau înapoi pe 20 de grade”, a spus un bărbat din Cluj.

Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor din cadrul Univerității Tehnice din Cluj-Napoca a vorbit despre rezultatele pe care calculul făcut le-a demonstrat.

El confirmă faptul că orice grad in minus înseamă o scădere cu 6 la sută a facturii la încălzire.

„Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a explicat profesorul UTCN.

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătații precizează că temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius în interiorul casei, drept urmare, românii nu trebuie să fie reticenți în a scădea temperatura în perioada iernii.

Astfel, în sufragerie, specialiștii OMS recomandă o temperatură situată între 19 și 22 de grade Celsius. Pe de altă parte, în dormitor este recomandat să fie mai răcoare, adiă cel mult 20 de grade. În baie în schimb, temperatura trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, dar să nu depășească 23 de grade Celsius, recomandă OMS.