Aflată la Realitatea Plus, Raluca Turcan a declarat că liderul PSD, Marcel Ciolacu a avut nevoie de un exerciţiu de forţă, înainte de congres, pentru că nu stăpânea bine partidul şi nu dispunea de suficientă susţinere, motiv pentru care a fost depusă moţiunea de cenzură, iar PSD a intrat pe o cale fără ieşire.

„Ce exerciţiu de forţă putea să ofere partidului ca să îi anime şi să-i momească să-l voteze, decât o moţiune de cenzură? Cu forţarea Constituţiei.

De altfel, noi am şi contestat, am şi sesizat Curtea Constituţională, cu privire la un conflict între instituţii, pentru că, din perspectiva noastră, o moţiune de cenzură nu poate fi depusă într-o sesiune extraordinară.

Şi, mai ales, nu putea fi votată în altă sesiune ordinară, aşa cum anunţaseră de la început. În mod normal, ar fi trebuit să aştepte decizia Curţii Constituţionale şi să meargă mai departe cu procesul.

Forţând în felul acesta nota, aş putea spune că au ajuns la concluzia că votarea moţiunii în sesiune ordinară ar fi fost într-adevăr neconstituţională, încearcă să aducă acest vot acum şi dintr-un exerciţiu de imagine pentru Marcel Ciolacu au ajuns în punctul în care destabilizează ţara”, a susţinut Turcan.

PSD ar putea forța ajungerea la putere pentru a influența procesul de vot

„Şi mai avem numai trei luni până la alegerile parlamentare, când oricum am fi ajuns la vot şi aici ajungem la semnul de întrebare dacă nu există, cumva, interesul ca în perspectiva alegerilor parlamentare să forţeze ajungerea la putere, pentru că, din nefericire, PSD-ul nu şi-a schimbat năravul şi îşi imaginează în continuare că ajungând la guvernare ar putea să influenţeze procesul de vot.

Dintr-un exerciţiu de imagine pentru domnul Marcel Ciolacu au ajuns la o forţare a Constituţiei, dar au ca ţintă secundară controlarea procesului de vot, care interesează din perspectiva rezultatului şi consolidărilor politice, aş spune, mai degrabă, salvărilor politice”, a spus vicepremierul.

Despre amânarea alegerilor locale

„Îşi imaginează că amânând alegerile şi având acest instrument creat chiar de ei vor reuşi ca printr-un atac constant la Guvern, eventual o moţiune de cenzură care să lase guvernul fără pârghia esenţială de ordonanţă de urgenţă, de acţiune rapidă, să afecteze exerciţiul guvernării, PNL să aibă de suferit electoral şi atunci, ignorând ţara, ignorând interesele oamenilor, să încerce să câştige alegerile şi să se perpetueze în funcţii de conducere în administraţie.

Deci, eu cred că aceasta este raţiunea acestei tatonări, în momentul de faţă.

Încearcă apa cu degetul, dacă oamenii nu reacţionează cu promptitudine, aşa cum ar fi firesc, e posibil să ajungem la o situaţie total ilară, în care ei au stabilit data alegerilor, ei au prelungit mandatul aleşilor locali, prin majoritatea pe care o au în Parlament şi tot ei să se răzgândească”, a mai spus Raluca Turcan.