Ministrul Muncii Raluca Turcan s-a plâns colegilor din PNL că ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi prezentat la Bruxelles componente ale reformei sistemului de pensii, fără ca acestea să fie discutate cu ea.

„Raluca Turcan a spus că nu îi face ei Ghinea reformele. Este nemulțumită că Ghinea se duce la Bruxelles și să spune te miri ce, când ea ar trebui să prezinte reforma pensiilor. A deranjat-o că a transmis Comisiei Europene că va fi majorată vârsta de pensionare, când ea nu a scris niciodată așa ceva”, au spus persoane care au participat la conversații, conform informațiilor transmise de digi24.ro.

“Se discută despre opțiunea de prelungire a perioadei active”, a explicat Turcan.

Ministrul Muncii spune că această creștere a vârstei de pensionare va fi opțională, adică fiecare om va putea opta dacă rămâne mai mult în câmpul muncii. Turcan spune și că în viitor va fi interzis ca pensiile și salariile din sistemul public să fie cumulate.

PNRR, în centrul discuțiilor aprinse

„I-am zis să mă întrebe dacă nu știe ceva. Când discutăm îmi spune da, după care mă trezesc cu astfel de declarații”, le-ar fi spus Raluca Turcan colegilor săi, potrivit sursei menționate.

După cele spuse de Raluca Turcan, premierul Florin Cîțu a intervenit și le-a transmis colegilor că ceea ce a transmis la Bruxelles legat de pensii „nu a fost nimic ce nu se știa”.

Totodată, Florin Cîțu le-a explicat colegilor că banii din PNRR trebuie legați de componenta de reformă.

„Componenta de reformă pe care am prezentat-o la Bruxelles nu are nimic diferit față de ceea ce era în programul de guvernare”, ar fi spus Florin Cîțu în timpul ședințe.

De asemenea, sursa menționată punctează că între premier și președintele PNL, Ludovic Orban, a avut loc un schimb de replici pe tema PNRR. Mai apoi, alți lideri din PNL au criticat PNRR. Ar fi existat și discuții pe proietele de irigații din PNRR, cu care Comisia Europeană nu este de acord.

„Din păcate pentru România lipsesc proiectele pentru o mare parte a țării, partea de sud, de la Mehedinți până la Tulcea și o parte din Moldova”, ar fi spus europarlamentarul Dan Motreanu.