Alexandru Rafila a reacționat acid după ce Ludovic Orban a anunțat că ar putea fi una dintre propunerile pentru funcția de premier. Reprezentantul României la OMS susține că nu vede ”niciun fir logic”, având în vedere că Ludovic Orban a demisionat din funcție imediat după rezultatele de la alegerile parlamentare.

De asemenea, profesorul Rafila susține că nu înțelege cum de acum, Ludovic Orban este din nou potrivit pentru a gestiona pandemia de coronavirus.

„Eu nu văd niciun fir logic. Dl Orban și-a dat demisia, și-a asumat înfrângerea în alegeri. Acum văd că din nou este potrivit pentru a gestiona pandemia și din nou venim cu aceeași formulă. Ieri am înțeles că s-a stabilit principiul că fiecare partid alege câte una din primele trei poziții pe rând dar venim cu o soluție în care partidul cu 55% vrea să dețină două dintre cele trei funcții disponibile”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Nu se caută soluții

Totodată, Rafila a mai precizat că nu există discuții cu privire la proiecte sau soluții, ci doar despre cine va ocupa sau nu poziții înalte. El a mai menționat că va mai dura mult până când propunerea de premier va ajunge la președinte.

”Deci e clar că discuția nu este despre proiecte, soluții, ci despre ce poziții ocupă unul sau altul. Dl Președinte așteaptă o propunere de premier care să întrunească o majoritate, dar datorită acestor nervozitati și veleități cred că această soluție nu pare prea apropiată”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Reacția lui Alexandru Rafila vine după ce Ludovic Orban a anunțat care sunt propunerile pentru funcția de premier.

„Am luat decizia de a flexibiliza mandatul ținând cont de solicitările partenerilor. Au spus că vor Camera Deputaților. Ca atare PNL a decis: mandatul de a continua negocierile cu USR PLUS, UDMR și minoritățile”, a spus Orban, la finalul şedinţei BPN.

„Avem o primă variantă cu Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților. Acceptăm și varianta în care PNL să desemneze și premierul și președintele Senatului. Candidatul la funcția de premier este președintele PNL, iar candidat la șefia Senatului va fi Florin Cîțu.

Am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice și să fie o pondere proporțională cu voturile primite, PNL având o pondere de 55%. Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism, are dreptul de a-și desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează pe care le ocupă”, a adăugat el.

Sursă foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepeliță