România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Avem parte de mii de infectări în fiecare zi, iar autoritățile anunță că urmează să introducă noi restricții. În contrapartidă, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vine cu o teorie incendiară.

Rafila răstoarnă totul despre COVID

Șeful Societății Române de Microbiologie și proaspătul membru al PSD, Alexandru Rafila, a dezvăluit motivele pentru care modelul suedez, cu mai puţine restricţii, folosit în pandemia de coronavirus, funcţionează. Acesta spune că și România trebuie să-ți schibe optica în privința restricțiilor.

„Dacă, iniţial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniştit. Să nu înţelegem greşit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populaţie şi le respectă”, a spus Alexandru Rafila, conform Realitatea Plus.

Și asta nu e tot. Rafila a dus teoria mai departe. „Asta, de fapt, arată că, dacă populaţia are încredere în autorităţi şi colaborează cu autorităţile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reţinem noi din modelul suedez”, a adăugat reprezentantul României la OMS.

De la bun început, Suedia a fost cea mai permisivă ţară europeană, care nu a impus carantină şi nici restricţii, inclusiv purtarea obligatorie a măştii. România are aproape de două ori mai multe cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 şi mai multe decese cauzate de COVID-19 decât Suedia. Iar în timp ce în România epidemia ia în continuare avânt, nordicii o ţin foarte bine sub control.

Sursa foto INQUAM / George Calin