Reuters notează că autoritățile din Belgia au introdus vineri noi restricții pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Așadar, a fost interzis accesul suporterilor la meciuri şi a fost limitat la 200 numărul de persoane din spaţiile culturale – teatre, săli de concert şi cinematografe – şi au fost închise parcurile tematice. Cafenelele, barurile şi restaurantele erau deja închise, iar circulaţia era interzisă pe timp de noapte. Măsurile mai stricte de distanţare socială vor rămâne în vigoare până în 19 noiembrie.

‘Apăsăm butonul de pauză (…) avem un singur obiectiv, de a limita contactele care nu sunt strict necesare’, a declarat permierul Alexander de Croo într-o conferinţă de presă, recunoscând că ‘nicio lege nu poate opri virusul, doar noi îl putem opri (…) cu toţii împreună’.

Cehia are o rată a infecțiilor mai mare decât Belgia

Singura ţară din Europa cu rată a infecţiilor mai mare decât Belgia este Cehia. Joi s-au raportat 10.500 de cazuri noi, iar în ultima săptămână numărul zilnic a fost de 1013 la suta de mii de locuitori; săptămâna viitoare se aşteaptă să apară 20.000 de cazuri pe zi, a arătat un purtător de cuvânt al institutului de sănătate Sciensano. De la începutul epidemiei s-au înregistrat oficial 10.588 de decese, la o populaţie de 11 milioane.

Epidemiologul Marius Gilbert a scris pe Twitter că spitalele sunt pe punctul de a ceda. El le-a cerut tuturor să se comporte responsabil şi a arătat că masca de protecţie este ca un ‘prezervativ’ pentru coronavirus – ‘ceva ce avem în buzunar şi scoatem când iubim şi respectăm persoana cu care discutăm’.

Măsuri dure s-au luat și la începutul lunii octombrie

Noi măsuri dure în Belgia! Se închid cafenele și restaurantele! De acum toți locuitorii trebuie să respecte  reguli mai dure. Măsurile se vor aplica, începând de luni, pentru o perioadă de patru săptămâni. Mai mult decât atât, va avea loc o carantină de la miezul nopții până la 5 dimineață pentru a stopa răspândirea noului coronavirus de tip SARS-CoV-2 care se întinde rapid, a anunțat vineri seară premierul Alexander De Croo după o ședința de criză guvernamentală, transmite AFP.

”Săptămâna după săptămâna, cifrele se dublează, se ridică (…) este o creștere exponențială”, a explicat oficialul liberal, în contextul în care Belgia este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie (peste 10.300 de morți).

Pentru a ”evita cel mai rău” lucru, el a anunțat o serie de noi restricții asupra vieții sociale, dintre care cea mai dură este închiderea totală a sectorului Horeca, timp de patru săptămâni, începând de luni, 19 octombrie. O evaluare a măsurii va avea loc la jumătatea perioadei, a spus De Croo.